TOP 10 lankytinų vietų Šilalės apylinkėse

Birželis nustebino rekordiniu karščiu. Tačiau likusią vasarą taip pat žadami puikūs orai, palankūs keliauti ir atrasti Lietuvą. Važiuojant iš sostinės pajūrio link, pakeliui galima stabtelėti vaizdingomis ir unikaliomis istorinėmis vietomis garsėjančiame Šilalės krašte. Čia esama tokių objektų, kurių nerasite niekur kitur Lietuvoje. Dalijamės su Jumis TOP 10 lankytinų vietų Šilalės apylinkėse.

Seniausias ir mažiausias Lietuvos muziejus – Baubliai

Šį muziejų tūkstantmečio ąžuolo kamiene 1812 metais įkūrė bajoras, rašytojas ir istorikas Dionizas Poška. Taigi, prieš 207 metus ne kur kitur, o Šilalės rajone, Bijotuose, prasidėjo Lietuvos muziejininkystės kelias. Baubliai yra pirmasis mūsų šalies muziejus, neturintis analogų visoje Europoje. Šis muziejus tituluojamas ir mažiausiu Lietuvos muziejumi. Įdomu tai, kad Baubliai yra vos 19 metų jaunesni nei žymusis Luvro muziejus.

Unikalus Baublio pavadinimas siejamas su ąžuolo kamiene vėjo sukeliamu baubimu, taip pat su bičių dievo Bubilo vardu. Tačiau turistus žavi ir dar viena kilmės versija, kuri pasakoja, kad vyrai, nupjautą ąžuolą ridendami į D. Poškos kiemą, iš to sunkumo garsiai baubė.

Tai pats populiariausias Šilalės krašto muziejus, kuriame per metus apsilanko apie 7500 žmonių.

baubliai

Medvėgalis – Žemaitijos kalvų karalius

Šilalės krašte rasite aukščiausią Žemaitijoje piliakalnį – Medvėgalį (234,6 m). Būtina pabrėžti, kad Medvėgalis yra ne vienas piliakalnis, o net 7 kalvų kompleksas. Tad galima tik įsivaizduoti jo grožį ir didybę, kuria žavėjosi ant piliakalnio stovėjusią ir didingą pilį puolę kryžiuočiai.

Užlipę ant Medvėgalio, atsidursite aukščiausiame Žemaitijos taške, nuo kurio, pasak Maironio, matyti net 14 bažnyčių bokštų.

medvėgalis

Bilionių piliakalnis – legendinių Pilėnų vieta?

Šilalės rajone verta aplankyti ne tik Medvėgalį, bet ir kitus piliakalnius, kurių yra net 34 – daugiausiai visoje Žemaitijoje. Piliakalnių krašto vardą sustiprina ir įspūdingasis Bilionių piliakalnis, kuris primena laiptuotą piramidę. Manoma, kad čia galėjo įvykti Pilėnų – legendinės Žemaičių pilies – tragedija, kurios metu, užpuolus kryžiuočiams, susidegino patys žemaičiai. Įveikus apie 200 medinių laiptelių atsiveria nepakartojama panorama. Beje, Bilionių piliakalnio papėdėje stovi per stebuklą išsaugota XIX a. etnografinė sodyba – vienintelė tokia visame Šilalės rajone.

Bilionių piliakalnis

Vienintelė Lietuvoje bažnyčia su ąžuoliniais altoriais

Girdiškės Švč. Mergelės Marijos Snieginės bažnyčia yra išskirtinė visoje Lietuvoje. Pirmiausiai dėl savo vardo, mat toks titulas jai suteiktas vienintelei šalyje. Tokį pat vardą turi ir viena iš trijų seniausių krikščioniškų bažnyčių pasaulyje – Švč. Mergelės Marijos Snieginės bazilika Romoje. Antras išskirtinumas – jos viduje prieš 90 metų įrengti du ąžuoliniai altoriai – vieninteliai tokie Lietuvoje. Trečia – šioje Dievo šventovėje rugpjūčio mėnesį vykstančių Snieginės atlaidų metu iškrenta sniegas (balti popierėliai), primindamas legendą apie iškritusį sniegą ir toje vietoje pastatytą minėtą baziliką Romoje.

Girdiškės bažnyčia

Lakūno Stasio Girėno gimtinė

Šilalės kraštas didžiuojasi užauginęs pirmąjį lietuvį, perskridusį Atlantą, Stasį Girėną. Vytogaloje pagal pasakojimus ir nuotraukas atstatytoje žymiojo piloto troboje veikia S. Girėno muziejus. Atvykę čia sužinosite, kad S. Girėnas buvo 16-as vaikas šeimoje, kad jis išmokė skraidyti apie 50 jaunuolių, kad jis buvo pirmasis lietuvis, turėjęs nuosavą lėktuvą (beje, „Lituanica“ buvo ketvirtasis), galiausiai, kad jo pavardė – netikra. O kur dar įdomios detalės apie legendinį skrydį. Ar žinojote, kad lakūnai S. Darius ir S. Girėnas gabeno pirmąjį istorijoje transatlantinį oro pašto siuntinį?

Stasio Girėno gimtinė

Vienas aukščiausių Lietuvos kryžių – Kaltinėnuose

Net 17 metų kurtame Kaltinėnų dvasingumo parke „baltuoja“ vienas aukščiausių šalies kryžių, kuris siekia net 19 metrų. Šis kryžius yra bene ryškiausias Dvasingumo parko akcentas ir vienas iš 21 čia įrengtų tradicinio kryžiaus kelio stočių. Pažvelgus iš aukštai galima pamatyti, kad kryžius pastatytas ant Lietuvos žemėlapio kontūro. Taip simboliškai įprasminama laisvos Lietuvos idėja, nes kryžius pastatytas 1990 metais. Atvykusiems Kaltinėnų dvasingumo parkas primena atmosferą, tvyrančią piligriminiame Fatimos mieste, esančiame Portugalijoje.

Kaltinėnų dvasingumo parkas

Žemaitijai būdinga panorama – nuo Aukštagirės apžvalgos bokšto

Aukštagirės apžvalgos bokštas yra 15 metrų aukščio. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis toks bokštas Šilalės rajone. Nuo jo matomas tipiškas Žemaitijos kraštovaizdis. Legenda pasakoja, kad ant Bilionių piliakalnio, ištiesęs kojas, sėdėjo milžinas. Kur jis nusiavė vyžas ir iškratė žemes, ten atsirado Aukštagirės kalnas. Būtina paminėti, kad ant šio kalno įrengta profesionali slidinėjimo trasa.

Aukštagirės apžvalgos bokštas

Viduramžių takas pelkėje

Sietuvos kūlgrinda – akmenimis grįstas slaptas kelias pelkėje. Šiuo slaptu povandeniniu taku apie XIII-XIV a. kovodami su priešais naudojosi, kaip manoma, senovės žemaičiai. Beje, ši kūlgrinda yra vienintelė dar naudojama Lietuvoje ir pritaikyta lankymui. Tai išties puiki pramoga visai šeimai. Aštresnių pojūčių mėgėjams rekomenduojama kūlgrindą pereiti vidurnaktį.

Koplyčia koplyčioje – tik Šilalės krašte

Atvykę į Šilalės rajoną, lankytojai nustemba, išgirdę apie tikrai unikalią Drungeliškės (Gvaldų) koplyčią, kurios viduje yra dar viena koplyčia. Miško viduryje stovinti Dievo šventovė yra atvira ištisus metus, tad ir užklydę atsitiktinai, gali pasimelsti ar atsigaivinti netoliese esančiu šaltinio vandeniu, kuris, sako, gydo. Manoma, kad pirmoji, vidinė koplytėlė čia stovėjo jau apie 1840 metus, o virš jos esanti didesnė koplyčia pastatyta prieš šiek tiek daugiau nei 80 metų.

Šilalė – Lietuvos patriotų sostinė

Siūloma neaplenkti Šilalės – Lietuvos patriotų miesto. Šį pavadinimą miestas gavo po pergalės LRT laidoje „Lietuvos patriotai“. Atvykusiems į miestą rekomenduojama aplankyti Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią su 60 m bokštu, pasigrožėti miesto tvenkinyje trykštančiu fontanu, pasivaikščioti palei tvenkinį atnaujintu pėsčiųjų ir dviračių taku, kuriame tikrai pajusite kurortinę atmosferą. Miesto širdyje stovi pirmasis Lietuvoje Kovo 11-ajai skirtas paminklas „Laisvės šauklys“, o šalia – ąžuolas, kuris buvo pasodintas pažymėti atkurtos Lietuvos dešimtmetį. Šis medis ypač svarbus visam Šilalės kraštui – ąžuolo lapai pavaizduoti rajono herbe.

šilalė

Rima Norvilienė

Taip pat skaitykite: