Dilema: duoti kyšį ar ne?

Vilniečiui Algiui dėl įvairių priežasčių biopsijos tyrimą yra tekę atlikti ne vieną kartą. Atsakymai buvo neigiami ir tai panašėjo į savotišką privalomą formalumą, didelio nerimo nekeldavo. Bet paskutinį kartą šio tyrimo išvada buvo tiesiog žlugdanti – antros stadijos kasos vėžys. Ši žinia vyrui buvo labai netikėta, nes jis nejuto jokių negalavimų, jautėsi gerai, nepastebėjo jokių artėjančios ligos požymių.

Tačiau kitaip viskas atrodė jo šeimos gydytojai. Medikė įžvelgė nerimą keliančių ženklų ir paskyrė savo pacientui atlikti reikiamus tyrimus. Tik jos dėka liga nustatyta gana ankstyvoje stadijoje, kas leidžia tikėtis sėkmingo išgijimo.

„Jaučiuosi labai dėkingas savo šeimos gydytojai už rūpestį ir dėmesį mano sveikatos būklei. Ji visai jauna moteris, ne taip seniai baigusi medicinos studijas, tad iš pat pradžių man atrodė, kad jai trūksta reikiamos patirties. Bet ji parodė aukštą profesionalumą ir nuoširdžias pastangas saugoti savo pacientų sveikatą. Labai gerbiu ją už tai ir dėkoju“, – sako Algis.

Išgirdęs, kad serga onkologine liga, vyras jautėsi visiškai sutrikęs, nes tokia žinia – žmogui didžiulis smūgis, stiprus šokas, kai nebežinai, kur pulti, ką daryti, kaip iš gydytojų, iš medicinos išspausti viską, kas įmanoma, kad liga būtų įveikta. Jautiesi bejėgis ir nežinai, kaip galėtum gydytojus paskatinti, ką galėtum padaryti, kad pagerintum gydymą. Tokios mintys šešiasdešimtmetį vyrą kamavo laukiant operacijos Nacionaliniame vėžio institute.

Kyšiai gydytojams – atgyvena

„Puikiai prisimenu tuos sovietinius laikus, kai žmogų užklupus ligai, sveikatos sutrikimui, buvo normalu skubėti pas gydytoją su kokia nors dovana, kad „geriau gydytų“. Nešė kas ką išmanė ar ką turėjo. Turtingesni – vokelį su pinigais, kiti – saldainių dėžę ar kavos pakelį, o kaimo moterys ir kiaušinių ar naminių dešrų į dovanų maišelį prikraudavo. Niekada tokio elgesio nesuprasdavau ir jam nepritardavau. Manau, kad tai ydinga tradicija, kurią reikia pamiršti. Deja, nors laikai pasikeitė, bet kai kas dar vis negali atsikratyti senų įpročių“, – stebisi Algis.

Apklausos rodo, kad visuomenėje vis dar gaji nuomonė, jog sveikatos sektorius yra vienas iš labiausiai korumpuotų. Toks požiūris gali būti paaiškinamas tuo, kad žmonėms sveikata yra vienas svarbiausių dalykų gyvenime. Į viską, kas susiję su jo ar artimųjų sveikata, reaguojama labai jautriai, viskas, kas vyksta tarp mediko ir paciento, analizuojama kaip per didinamąjį stiklą. Paprastai pacientas į gydytoją žiūri vos ne kaip į Dievą, kurio rankose yra jo sveikata ar net gyvybė.

Tokiais atvejais, ypač vyresnės kartos pacientai, griebiasi dovanų gydytojui.

Dalyvauja medikų komanda

„Kad ir kaip buvau sukrėstas, sužinojęs apie savo ligą, bet man nekilo minčių nešti gydytojams kyšius. O ir būčiau nežinojęs kam nešti. Mano ligos atvejį analizavo ir dėl gydymo eigos tarėsi visa įvairių sričių medicinos specialistų komanda. Aptarimuose, kur buvo pateikiami mano duomenys, dalyvavo visi pagrindiniai specialistai: chirurgas, onkologas–chemoterapeutas, onkologas–radioterapeutas, radiologas, kuris analizuoja ir dalijasi pastebėjimais dėl kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimų, patologas, kuris tiria visą naviko medžiagą, žiūri per mikroskopą. Visi dalyviai svarbūs, tai kuriam gi tą vokelį duoti? O gal visiems? Bet aš tikrai tiek neišgaliu ir nenoriu to daryti“, – vieną iš priežasčių, kodėl neduoda kyšių, aiškina šešiasdešimtmetis vyras.

Medikai dirba iš pašaukimo

Jo teigimu, visi medikai Nacionalinio vėžio institute, kur jis buvo operuojamas ir gydomas, be jokių dovanų dirbo labai profesionaliai ir nuoširdžiai stengėsi, kad vėžys išnyktų visiems laikams. Praėjus daugiau kaip metams po operacijos vyras jaučiasi sveikas, o reguliarūs sveikatos patikrinimai neparodo jokių ligos atsinaujinimo požymių.

Matydamas kaip pasiaukojamai dirba medikai Algis tiki, kad tai yra jų pašaukimas. Jo nuomone, bandymai gydytojui įbrukti kyšį jį tik pažemintų, parodytų, jog pacientas abejoja jo geranoriškumu, pastangų padėti nuoširdumu, nėra įsitikinęs, kad darbas bus atliktas kokybiškai. Be to, reikėtų nepamiršti, kad tiek kyšio davimas, tiek ėmimas yra nusikaltimas ir užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Todėl tokios situacijos, kai gydytojui duodami pinigai ar bet kokios kitos dovanos, įstumia jį į labai keblią padėtį.

„Manau, kad gydytoją labiausiai gali pradžiuginti nuoširdi paciento padėka ir pagerėjusi jo sveikata. Aš taip ir išreiškiau savo dėkingumą mane gydžiusiems medikams“, – sako buvęs pacientas.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“

Taip pat skaitykite: