Patarimai, kaip nepersivalgyti

Dažniausias klausimas antsvorį ir nutukimą turintiems žmonėms – kaip suvartoti mažiau maisto ir nejausti alkio? Laikantis sveikos mitybos principų ir taisyklių organizmas gauna visas jam reikiamas maistines medžiagas, palaiko esamą svorį. Norint sumažinti savo kūno svorį, vienas iš būdų yra sumažinti savo paros energijos kiekį (kalorijų skaičių), tačiau vertėtų atsiminti, kad sumažinti galima tik 300-500 kcal per parą. Sumažinus kalorijų skaičių, tačiau maitinantis pagal visas sveikos mitybos taisykles ir principus turėtų sumažėti nuolatinis alkio jausmas, pagerėti bendra organizmo savijauta.

Jei stengiatės maitintis sveikai, tačiau vis persivalgote, derėtų išbandyti kelis patarimus, kurie turėtų pakeisti jūsų kasdienės mitybos įpročius.

Visgi yra sakoma, jog siekiant didelių tikslų reikia pradėti nuo mažų tačiau reikšmingų žingsnių!

  • Keletą minučių prieš valgant išgerkite stiklinę vandens. Taip sumažėja persivalgymo tikimybė bei palaikomas skysčių balansas organizme.
  • Valgyti daržoves rekomenduoja ne tik norint užtikrinti reikiamą vitaminų bei mineralų įsisavinimą, tačiau ir bendram kalorijų sumažinimui. Rekomenduojama, jog daržovės sudarytų daugiau nei pusė visos lėkštės, taip greičiau užpildomas skrandis bei greičiau pajuntamas sotumo jausmas.
  • Pirmoje dienos pusėje rinkitės grūdinius produktus, tačiau svarbiausia, kad jie būtų sudėtiniai angliavandeniai. Tada mažiau norisi užkandžiauti ir suvalgoma mažiau maisto.
  • Įtakos virškinimui bei sotumui gali turėti ne tik lėtas valgymas, tačiau ir muzikos klausimas. Klausantis atpalaiduojančios muzikos paprastai valgoma lėčiau, tai padidina valgymo proceso malonumą, be to sumažėja suvalgomo maisto porcijos.
  • Renkantis užkandžius reikėtų atkreipti dėmesį ir rinktis tai, ko iš karto suvalgyti negalite, t.y. produktus, kuriuos reikia nulupti, išgliaudyti ar pan. Taip prailginsite valgymo procesą, ir, tikėtina, jog suvalgysite mažiau.
  • Valgykite iš mažesnių lėkščių. Taip vizualiai atrodys, kad suvalgote tiek pat, kiek ir pilną didelę lėkštę.
  • Nukreipkite savo dėmesį į lėkštę, o ne kur nors kitur. Išjunkite televizorių, nekalbėkite, neskaitykite. Nukreipus dėmesį į ką nors kitą, suvalgoma daugiau, kyla noras užkandžiauti, sunkiau virškinamas maistas.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistė Justina Rimkutė

Taip pat skaitykite: