Šunys ir katės platina ligas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Tauragės departamento specialistai informuoja, kad dažniausiai registruojamos šunų ir kačių platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė.

Dažniausiai serga vaikai

Atšilus ir pagerėjus orams daugelį mūsų vilioja gamta, na, o vaikus – smėlio dėžės, kurių yra daug mūsų daugiabučių ar nuosavų namų kiemuose. Todėl iškyla didesnė rizika užsikrėsti šunų ir kačių platinamomis ligomis. Dažniausiai užsikrečia vaikai, nes jie dar neturi suformuotų asmens higienos įgūdžių. Taip pat sergamumą sąlygoja nesusiformavusi vaikų imuninė sistema, užteršta aplinka, dažnas bei netinkamas elgesys su savo mylimais augintiniais, pavyzdžiui, meilūs prisilietimai veidu, bučiniai, miegojimas vienoje lovoje su gyvūnu.

Svarbu gyvūnų šeimininkams

Augintinių šeimininkai jau surenka jų išmatas ir tai turėtų būti pavyzdžiu kitiems, kurie to dar nedaro, nes ekskrementuose gali būti pavojingų žmonių sveikatai kirminų kiaušinėlių. Gyvūnai kirminais užsikrečia, prariję subrendusius aplinkoje esančius kiaušinėlius arba suėdę graužiką, kurio organizme yra oocistų (neaktyvių parazito formų).

Kaip užsikrečia žmogus?

Suaugusieji dažniausiai užsikrečia per nešvarias rankas, valgydami neplautas uogas, vaisius bei daržoves, o vaikai dar ir – žaisdami smėlio dėžėse, žaliose vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų. Maisto produktai ar kiti paviršiai gali būti užteršti dulkėmis bei kiaušinėliais, kuriuos perneša tarakonai, musės. Užsikrėtimo šaltiniu gali būti ir užkrėstas gyvūnų kiaušinėliais atviro telkinio vanduo.

Užsikrėsti galima visus metus, tačiau didžiausia tikimybė vasaros–rudens mėnesiais, kai susikaupia didžiausias subrendusių kiaušinėlių kiekis ir žmonių kontaktas su dirvožemiu yra daug dažnesnis.

Norint išvengti šių ligų reikia:

  • kruopščiai plauti rankas po sąlyčio su augintiniu ar aplinkos daiktais, grįžus iš lauko, po darbo sode, darže, prieš valgant;
  • nevalgyti neplautų vaisių, uogų ir daržovių;
  • augintinius (šuniukus, kačiukus) reguliariai kas tris mėnesius gydyti nuo kirminų;
  • neleisti augintiniams laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės;
  • surinkti augintinių išmatas, kad jomis nebūtų teršiama aplinka;
  • smėlio dėžes įrengti saulėtose vietose, keisti smėlį kiekvienais metais ir nuolat jį perkasti.

Taip pat skaitykite: