Vertos dėmesio Kėdainių apylinkės

Penkios vietovės, kurias patariama aplankyti, jei keliaujate po Kėdainių kraštą

1. Sakralinis-istorinis kompleksas Paberžėje

Paberžė ilgą laiką garsėjo kaip piligrimystės vieta, mat čia kunigavo vienuolis kapucinas Algirdas Mykolas Dobrovolskis – Tėvas Stanislovas. Jo dėka mažas kaimelis tapo traukos centru – pasiklausyti pamokslų, pasikalbėti apie gyvenimą atvažiuodavo žmonės iš visos Lietuvos. Šiandien Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnytėlėje, svirne ir klebonijoje gausu liturginių ir buities reikmenų, kuriuos rinko Tėvas Stanislovas ir vadino ,,saugotuvėmis“. Liaudies meistrų statytoje bažnyčioje (1787 m.) gausu sakralinių vertybių, Vinco Svirskio kryžių, jos puošmena – iš medžio išdrožtas altorius. Buvusiame Šilingo dvare (XVIII a.) įkurtas vienintelis Lietuvoje 1863 m. sukilimo muziejus. Išsaugoti istorinius ir kultūrinius paminklus, taip pat Liaudės ir Nykio upelių slėnių gamtinį kompleksą įsteigtas Paberžės kraštovaizdžio draustinis.

ADRESAS: Paberžė, Kėdainių rajonas
TELEFONAS: 864512407, 862059882

www.kedainiumuziejus.lt

2. Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo gimtinė

Poetas, rašytojas, Nobelio premijos laureatas Česlovas Milošas (1911–2004) gimė Kėdainių rajone, Šeteniuose, kukliame Kunatų dvare vaizdingame Nevėžio slėnyje 1911 m. birželio 30 d. Netoliese esančioje Šventybrasčio bažnyčioje jis buvo pakrikštytas. Iš Šetenių 1920 m. buvo išlydėtas į Vilnių, didįjį mokslo kelią. Nors vėliau gyveno toli nuo Lietuvos, dvasinio ryšio su savo vaikystės vietomis niekada neprarado, gimtinės vaizdus aprašė garsiame romane ,,Isos slėnis“. Isa – tai Nevėžis. 1995 m. buvo įsteigtas Česlovo Milošo gimtinės fondas, atstatytame dvaro svirne įkurtas modernus Česlovo Milošo rezidencinis konferencijų centras. Šiuo metu jis priklauso Vytauto Didžiojo universitetui. Ekspozicijose pasakojama apie Česlovo Milošo gyvenimą, svarbiausius jo etapus, kūrybą, gimtąjį Nevėžio slėnį, bibliotekoje kaupiamos Česlovo Milošo ir apie šį kūrėją leidžiamos knygos. Nevėžio slėnį puošia Česlovui Milošui ir jo kūrybai dedikuotos skulptūros. Sukurti septyni knygos formos stendai: tarsi iš žemės išaugančios poeto knygos liudija apie tai, kad būtent ši vietovė subrandino pasaulinio garso kūrėją.

ADRESAS: Šeteniai, Kėdainių rajonas

TELEFONAS: 868825375

3. Skinderiškio dendrologinis parkas

Lietuvos viduryje, Žemaičių aukštumos ir Vidurio lygumos sandūroje, prie Šušvės vingių, žaliuoja Skinderiškio dendroparkas. Užima 125 ha teritoriją, suskirstytas pagal geografines augalų kilmės zonas. Dendrologinio želdyno vardą gavo dėl jame tarpstančių daugelio rūšių iš įvairių pasaulio kraštų atgabentų egzotiškų medžių, krūmų, lianų, kurie paprastai auginami vien botanikos ir dendrologiniuose soduose. Čia auga 1 300 rūšių, porūšių, varietetų, formų ir veislių medžių, krūmų, lianų. Parke įrengti apžvalgos bokšteliai, pavėsinės, suolai, informacinės rodyklės, aikštelė vaikams. Parko įkūrėjas – Kęstutis Kaltenis, 1993 m. apdovanotas Valdo Adamkaus premija. Lankymas yra nemokamas, o parkas atviras visą parą.

Informacija norintiems vykti į parką viešuoju transportu:

Autobusai važiuoja darbo dienomis ir šeštadieniais nuo Kėdainių autobusų stoties. Iš Kėdainių 6.22 val. ir 14.12 val.; Iš Krakių 7.12 val. ir 15.01 val. Išlipus Pilsupių kryžkelės stotelėje iki parko bus ~ 1 km. atstumas. Dėl maršrutų informacijos galite kreiptis tel. (8 347) 60333.

ADRESAS: Užvarčių kaimas, Kėdainių rajonas

www.vivmu.lt/lt/padaliniai/kedainiu-regioninis-padalinys/

4. Lietuvos geografinis vidurys

1995 m. Ruoščių kaime oficialiai nustatytas ir dideliu laukų akmeniu pažymėtas Lietuvos geografinis vidurys (55°19’š. Pl. ir 23°54’r. ilg.). Pagal architekto Vytauto Kundroto projektą buvo atgabenti dar du akmenys, simbolizuojantys Žemaitiją ir Aukštaitiją. 2009 metais įrengtas naujas ženklas. Ant akmenų pastatyta granito lentelė su iškaltomis geografinio vidurio koordinatėmis.

ADRESAS: Ruoščių kaimas, Kėdainių rajonas

5. Dotnuvos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia ir vienuolyno ansamblis

1701 m. V. Bžostovskis ir jo žmona K. Mlečkaitė Dotnuvoje įkūrė bernardinų vienuolyną, kurio mūrinis pastatas išaugo 1768 m. Vėlyvojo baroko stiliaus Viešpaties apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia baigta statyti 1810 m. Kadangi dvarininkai Chrapovickiai iš dalies finansavo Dotnuvos bažnyčios statybą, centrinio altoriaus frizas yra papuoštas Chrapovickių giminės herbo gipsiniu medaliu. Dotnuvos vienuolynas už aktyvų dalyvavimą 1831 m. sukilime caro valdžios buvo uždarytas, o vienuoliai ištremti į Sibirą. 1990 m. Dotnuvoje įkurtas kapucinų vienuolynas (įkūrėjas Tėvas Stanislovas). Dotnuvos bažnyčioje gausu meno vertybių: paveikslų, altorių, skulptūrų. Vienuolyne yra biblioteka ir liturginių rūbų muziejus, įrengta Tėvo Stanislovo celė.

ADRESAS: Vytauto g. 57, Dotnuva, Kėdainių rajonas

TELEFONAS: 8347 39306

www.dotnuvosparapija.lt

Taip pat skaitykite: