Pyragas „Šakočio pusbrolis“

Šis pyragas kepamas kiek kitaip, nei įprasti pyragai. Ir kiek ilgiau, nes kepimo metu reikės budrios akies ir trupučio kantrybės. Bet rezultatas tikrai nustebins, skonis bus lygiai toks pats, kaip ir klasikinio šakočio.

Naudojama 26 cm arba kvadratinė silikoninė kepimo forma, kuo mažesnis diametras, tuo daugiau sluoksnių.

Tešlai reikia:

  • 7 kiaušinių,
  • 200 g kvietinių miltų,
  • 350 g sviesto
  • 350 g cukraus
  • 150 g bulvių krakmolo
  • 2 valg. š. grietinės

Kambario temperatūros sviestas išsukamas su cukrumi iki purumo.

Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų, sudedami į sviesto masę ir kruopščiai įmaišomi. Baltymai išplakami iki putų.

Miltai kartu su krakmolu persijojami ir beriami į tešlą, įmaišomi, tas pats veiksmas atliekamas su plaktais baltymais.

Galiausiai sukrečiama grietinė, įmaišius ją turi gautis tiršta, bet nuo šaukšto varvanti konsistencija.

Orkaitė įkaitinama iki 220 C, kepimo režimu iš viršaus.

Į formą pilami keli šaukštai tešlos, ji tolygiai paskirstoma ir forma dedama į orkaitės vidurį. Kepama, kol viršus paruduoja, nelygu kaitrai tai gali trukti nuo 7 iki 12 minučių.

Kepimo forma ištraukiama ant darbo stalo ir ant karšto pirmo blyno naujai pilama tiek pat šaukštų tešlos, ji palyginama, stengiantis pasiekti formos kraštus ir vėl dedama į orkaitę kepti. Tešla ir toliau sluoksniuojama, kiekvieną sluoksnį apkepant iki gražios rudos spalvos.

Iškepęs ir atvėsęs sluoksniuotis bent kelias valandas paliekamas šaldytuve.

Tiekiamas su karštais gėrimais.

Renata ŠNIOLIENĖ, www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: