Kuo moterims pastiprinti organizmą?

Įvairūs tyrimai rodo, kad moterys dažniausiai rūpinasi sveikata: vaikų, vyro, tėvų, bet ne savo. Vidutinė moterų gyvenimo trukmė ilgesnė negu vyrų, tačiau sveikatos problemų jos turi daugiau. Moterys dažniausiai miršta dėl širdies ir kraujagyslių ligų (65,1 proc.) ir piktybinių navikų (17,9 proc.), virškinimo sistemos ligų (4,5 proc.).

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, ateityje Europos regione 1 iš 5 moterų iki 75 metų amžiaus susirgs vėžiu. Šiuo metu Europoje moterys daugiausiai serga krūties (28 proc.), storosios žarnos (13,2 proc.), plaučių (6,7 proc.), gimdos (5,8 proc.), gimdos kaklelio (3,8 proc.) piktybiniais navikais.

Ironiška, tačiau savo sveikata moterys rūpinasi paskutinėje vietoje – jei lieka laiko, pinigų ir… sveikatos. Žinoma, yra moterų, spėjančių pasirūpinti ir šeima, ir karjera, ir dar sugebančių skirti laiko sau: sportui, susitikimams su draugėmis, visavertei mitybai. Ką daryti, jei per rūpesčius kitais nebespėjate pasirūpinti savimi?

Išeitis – papildyti savo mitybą maisto papildais ir vitaminais. Skirtingo amžiaus ir gyvenimo būdo moterų organizmo poreikiai skirtingi, tad kaip išsirinkti, ko reikia būtent jums?

Siūlome keletą patarimų, kokie vitaminai ir mineralai svarbiausiai skirtingais gyvenimo etapais.

Svarbiausi vitaminai ir mineralai moterims 30+

Folio rūgštis (vitaminas B9)

Žvelgiant iš biologinės pusės, 30 metų laikomi vaisingais moters metais. Ir visai nesvarbu, planuojate pastoti ar ne, folio rūgšties vartojimas šiuo gyvenimo laikotarpiu padės jaustis gerai. Folio rūgštis padeda palaikyti normalią kraujodarą, normalią aminorūgščių sintezę, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.

Folio rūgštis ypač svarbi planuojančioms pastoti ir jau besilaukiančioms. Moteriai pradėjus vartoti folio rūgštį 2–3 mėn. iki nėštumo ar bent nuo pat nėštumo pradžios, vaisius apsaugomas nuo įvairių raidos ydų, ypač nuo įskilo stuburo ir anencefalijos. Įrodyta, kad taip pat sumažėja rizika vaisiui gimti per mažo svorio.

Geležis

Geležis yra svarbus papildomas mineralas sulaukus 30-ties. Geležies trūkti gali moterims, kurios nevartoja daug mėsos, sportuojančioms, nėščiosioms. Ypač daug geležies priklausomai nuo kraujavimo intensyvumo prarandama menstruacijų metu. Geležies papildai gali būti naudingi jūsų sveikatai, tačiau būkite atsargūs, kad jos nepadaugintumėte. Per didelis geležies kiekis gali sukelti vėmimą, pilvo skausmus ar kitus negalavimus. Geležies perdozavimas ypač pavojingas vaikams, todėl, jei vartojate geležies papildus, pasirūpinkite, kad jie būtų laikomi vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Antioksidantai: vitaminai C ir E

Vitaminas C dalyvauja svarbiose fiziologinėse organizmo funkcijose: stiprina imunitetą, apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, greitina smulkių odos pažeidimų gijimą, padeda sušvelninti aknės paliktas žymes, padeda organizmui pasisavinti geležį. Be to, vitaminas C stimuliuoja kolageno sintezę. Kolagenas yra nepakeičiamas odai, siekiant išsaugoti jos stangrumą, taip pat kaulams, kremzlėms, raiščiams ir kraujagyslėms. Vitaminas E neretai vadinamas grožio vitaminu ir tam yra tikrai svarių priežasčių. Šis vitaminas puikiai prasiskverbia pro odą, ją drėkina, stangrina bei apsaugo nuo senėjimo.

Vitaminas E taip pat laikomas veiksmingiausiu riebalus deginančiu antioksidantu, jis apsaugo vidaus organų sieneles nuo sužalojimų, padeda reguliuoti vitamino C kiekį.

Svarbiausi vitaminai ir mineralai moterims 40+

Žuvų taukai

Po 40-ties metų keičiasi moterų mitybos poreikiai. Šiame etape moters organizmas ruošiasi menopauzei. Žuvų taukai, kurių sudėtyje yra nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių, yra puikus būdas palaikyti bendrą sveikatą. Šios rūgštys taip pat naudingos širdies ir smegenų sveikatai, svarbios imunitetui, sąnariams.

Pirkdami žuvų taukus, atkreipkite dėmesį į jų etiketę. Visų pirma, įvertinkite vienoje dozėje esančių omega-3 riebalų rūgščių DHR ir EPR kiekius, rinkitės patikimo gamintojo produktus, kad būtumėte tikri dėl produkto kokybės.

B grupės vitaminai

B grupės kompleksą sudaro 8 vitaminai – tiaminas (B1), riboflavinas (B2), niacinas (B3), pantoteno rūgštis (B5), vitaminas B6, biotinas (B7), vitaminas B12 ir folio rūgštis.

B grupės vitaminai dalyvauja daugelyje skirtingų ląstelės metabolizmo reakcijų, įskaitant tas, kurių metu atsiranda medžiagos, dalyvaujančios nervinio impulso perdavime.

Vitaminai B2, B6, B12 padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, taip pat padeda mažinti nuovargį. Pantoteno rūgštis padeda palaikyti normalią protinę veiklą. Vitaminas B2, biotinas ir niacinas padeda palaikyti normalią odos būklę. Biotinas padeda palaikyti normalią plaukų būklę.

Svarbiausi vitaminai ir papildai moterims 50+

Sulaukus 50 metų moterų gyvenime vykstanti menopauzė dažnai turi įtakos jų organizmui. Šiame amžiuje ypač svarbūs yra vitaminas D, kalcis, ciberžolė ir omega-3 riebalų rūgštys.

Vitaminas D ir kalcis

Kalcis padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalų nervų impulso perdavimą, šis mineralas reikalingas normaliai kaulų, dantų būklei palaikyti. Kalcis ir vitaminas D padeda palaikyti normalią raumenų veiklą. Vitaminas D padeda palaikyti normalų kalcio ir fosforo įsisavinimą, normalią kalcio koncentraciją kraujyje, normalią kaulų, dantų būklę, normalią imuninės sistemos veiklą.

Kekinė juodžolė

Šiaurės Amerikos gyventojai nuo seno gerai žino apie kekinių juodžolių gydomąsias savybes. Šių augalų šaknų preparatais buvo gydomi mėnesinių ritmo sutrikimai, malšinami gimdymo skausmai. Tradicinėje kinų medicinoje kekinės juodžolės vartojamos sergant ginekologinėmis ligomis (esant skausmingoms, labai gausioms mėnesinėms arba tada, kai mėnesinių nėra), jais slopinama dėl priešmenstruacinio sindromo kylanti įtampa, taip pat uždegimai, skausmas ir karščiavimas.

Ciberžolė

Ciberžolė natūraliojoje medicinoje naudojama jau daugiau nei 4 tūkstančius metų. Ciberžolių šaknyse yra polifenolių, kurie slopina uždegimą ir net gali padėti nuo tokių ligų kaip osteoartritas ir reumatoidinis artritas.

Taip pat skaitykite: