Pavasarinės salotos

Rodosi, ką tik gulėjau su fotoaparatu žibučių pievoje, o jau ir šalpusniai šiepiasi, ir net laukinė vynuogė, visada flegmatiškai pasitinkanti pavasarį, ėmė ir atvėrė pumpurus. Norisi atsivalgyti tos žalumos, todėl vienas dažniausių patiekalų ar garnyrų ant mūsų stalo pavasarį – salotos. Daržovių skonis kol kas ne itin primenantis vasarinį iš šiltnamio, todėl stengiuosi naudoti rudeninio derliaus skanumynus – ridikus, ropes, burokėlius, morkas. O pirktinio pomidoro skonį stebuklinga pakeičia moliūgų aliejus – tai pats puikiausias skonių tandemas.

kūmutės virtuvė

Laukinių augalų lapus dažnai rekomenduoja nuplikyti karštu vandeniu, man visgi priimtinesnis šviežias, kad ir karstelėjęs skonis ar kietesnis lapelis. Apdoroju vieninteliu būdu – sumaigau juos, kad išsiskirtų sultys.

Salotas ruošiu iš:

  • 2 saujų garšvos lapelių
  • 2 saujų kiaulpienės lapų
  • 2 saujų rūgštynių
  • 1 baltojo ridiko
  • 1 juodojo ridiko
  • 1 ropės
  • 2 pomidorų
  • druskos, maltų pipirų
  • 1 citrinos sulčių
  • 2 v.š. moliūgų sėklų aliejaus
  • Įvairių sėklų ir rupinių pabarstymui

Ridikus ir ropę nulupu, sutarkuoju plonais šiaudeliais, kartais pjaustau plačias juostas daržovių skustuku. Lapus nuplaunu po tekančiu vandeniu, palieku koštuve nuvarvėti, po to juos smarkiai pamaigau, stambesnius suplėšau ir dedu į indą su tarkiais. Pasūdau, pagardinu pipirais, supilu citrinos sultis ir aliejų, sumaišau ir dedu į serviravimo indą. Pomidorus supjaustau plonais griežinėliais, sudedu ant salotų ir jas gausiai pabarstau sėklomis ir rupiniais.

Renata ŠNIOLIENĖ www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: