Kaip pagerinti interneto ryšį namuose?

duomenų apsauga

Kampe ar, dar blogiau, spintoje laikomas senas maršrutizatorius, nustatytas veikti tankiai užimtame kanale – tai dažniausios silpno „Wi-Fi“ signalo ir lėto interneto namuose priežastys. Anot specialistų, pastebimai pagerinti situaciją galima atlikus vos kelis paprastus pakeitimus.

„Wi-Fi“ ryšio kokybei ir greičiui įtakos turi daug veiksnių, pradedant įrenginio amžiumi, jo palaikomomis technologijomis ir baigiant fizine maršrutizatoriaus buvimo vieta. Be to, daug žmonių Lietuvoje gyvena butuose, kur papildomų sunkumų gali sukelti kaimynų naudojami įrenginiai. Jei jūsų „Wi-Fi“ nepateisina lūkesčių, metas imtis priemonių“, – teigia „Telia“ interneto sprendimų ekspertas Mantas Ažondenis.

Jis pateikia penkis receptus, kaip pagerinti „Wi-Fi“ ryšio kokybę, interneto spartą ir saugumą namuose.

  • Išrinkite tinkamą vietą. „Yra posakis, kad būsto vertei didžiausią įtaką turi trys faktoriai: tai vieta, vieta ir vieta. Tas pat pasakytina ir apie „Wi-Fi“ signalą: kuo geresnę vietą parinksite maršrutizatoriui, tuo geriau namuose veiks belaidis internetas“, – sako M. Ažondenis.
  • Jis pataria maršrutizatorių laikyti ne buto ar namo pakraštyje, o kuo arčiau centro, kadangi signalas nuo jo sklinda tarsi burbulas, į visas puses. Jei gyvenate bute, geriau maršrutizatoriaus nelaikyti prie sienos, už kurios gyvena kaimynai – jei už jos stovi jų maršrutizatorius, jie vienas kitam tik trukdys.
  • Pašalinkite kliūtis. „Wi-Fi“ ryšiui naudojamos aukšto dažnio radijo bangos, todėl jas gali slopinti net, atrodytų, nedidelės kliūtys. Nelaikykite maršrutizatoriaus spintelėje, tarp sienų ar kolonų. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad signalą atspindi metaliniai paviršiai, veidrodžiai.
  • Jei gyvenate itin erdviame bute ar name ir kuriame nors kambaryje ryšys yra itin silpnas, problemą gali išspręsti ryšio kartotuvai – į maršrutizatorius panašios, tik mažesnės, dėžutės, skirtos išplėsti ryšio zonas.
  • Gal metas atsinaujinti? Jei jūsų maršrutizatorius yra senesnis nei 5 metai, vertėtų pagalvoti apie jo atnaujinimą. Ypač jei namuose naudojatės itin sparčiu šviesolaidiniu internetu – jo privalumus pajaustumėte ne tik prisijungę laidu, bet ir „Wi-Fi“ ryšiu. „2013 metais buvo išleistas iki šiol naudojamas 802.11ac standartas, palaikantis dešimteriopai didesnę ryšio spartą nei ankstesnis 802.11n. Viena svarbiausių jo naujovių buvo tai, kad belaidžiam internetui iki tol naudotą 2,4 GHz dažnį papildė naujas, 5 GHz dažnis. Jis užtikrina patikimesnį ir spartesnį interneto ryšį“, – paaiškina M. Ažondenis.
  • Pasirūpinkite saugumu. Kaip telefonams ar kompiuteriams, taip ir ryšio įrangai derėtų skirti dėmesio – atsiųsti programinės įrangos atnaujinimus, atnaujinti slaptažodžius ir, bent retsykiais, tiesiog perkrauti. Adresą, kuriuo valdomi maršrutizatoriaus nustatymai, dažniausiai rasite ant paties įrenginio arba jo instrukcijose, kurias turėjote gauti jį pirkdami. Svarbiausia, nepalikite numatytųjų prisijungimo duomenų (pvz., vartotojas admin, slaptažodis admin, 1234 ar 0000), jais gali pasinaudoti piktavaliai.
  • Išsirinkite laisvesnį kanalą. Šis punktas aktualus gyvenantiems butuose, kur veikia daug kaimyninių „Wi-Fi“ stotelių ir jos vienos kitoms gali trukdyti. Sužinoti, kokiuose kanaluose veikia jūsų ir kaimyninės „Wi-Fi“ stotelės, galite į telefoną atsisiuntę programėlę „WiFi Master“. Jei matote, kad jūsų ir kaimyniniai „Wi-Fi“ tinklai susigrūdę tame pačiame ar gretimuose kanaluose, nors kitur yra laisvos erdvės, prisijunkite prie savo maršrutizatoriaus nustatymų ir rankiniu būdu pakeiskite naudojamą kanalą – tai atlikus internetas veiks stabiliau ir patikimiau, gali šiek tiek padidėti ir jo sparta.

Taip pat skaitykite: