Balandėliai vynuogių lapuose – dolma

Kiekvienais metais, marinuodama agurkus, tame pačiame marinate konservuoju ir kelis stiklainius jaunų vynuogių lapų, kad ir žiemą galėtume mėgautis šiuo kvapniu ir skalsiu patiekalu. Kadaise šį receptą iš Gruzijos parvežė mano a.a. dėdė, būtent šis gaminimo ir pateikimo būdas man yra gardžiausias iš visų bandytų. Aprašysiu gaminimo eigą iš marinuotų lapų. Jei gaminsite iš šviežių, atminkite, kad lapus pirmiausia reikia gausiai nuplikyti verdančiu vandeniu.

Pasiruošiu įdarą:
• 500 g jautienos faršo išminkau su
• 2 kiaušiniais;
• 1 a.š. gruziniškų žolių mišinio (chmeli-suneli ar pan.);
• 2 v.š. manų kruopų (galima keisti maltomis sėklomis ar džiūvėsėliais);
• 0,5 a.š. druskos.

Iš įdaro formuoju pailgas dešreles, kurias susuku į vynuogių lapus taip, kad galai būtų užlenkti kaip vokeliai. Paruoštus balandėlius verdu apie 20 min. garpuodyje. Ankščiau, kai nebuvo garų puodų, virdavau juos koštuve, uždėtame ant tinkamo diametro puodo su verdančiu vandeniu ir pridengtus puodo dangčiu – puikiai tinka ir toks variantas.

Tiekiu karštus su užsigėrimu, vienai porcijai labai gerai išplaku:
• 1 st. kefyro su 1 skiltele labai smulkiai kapotu česnaku.

 

Galima pagaminti ir iš dvigubos porcijos, dalį užšaldant šaldiklyje – netikėtai užgriuvus svečiams, visada turiu kuo juos pavaišinti. Kad nesuliptų šaldami, pirmiausia balandėlius šaldau šaldiklio stalčiuje, sudėdama gaminius vienu sluoksniu, o jiems sušalus, sudedu į maišelius.

Renata ŠNIOLIENĖ, www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: