Šaltsriubė su ridiku

Renata Šniolienė

„Kūmutės virtuvė“ nuotr.

Mano vardas Renata, aš esu lėto gyvenimo užmiestyje propaguotoja, naminių aliejų spaudėja, tinklaraščio apie maistą autorė, fermentacijos ir fotografijos pasaulio tyrinėtoja, konditerės anūkė, pedagogės dukra, kariškio žmona ir kelių labai artimų žmonių draugė.

Aukštaitijoje, kur leisdavau nerūpestingas vaikystės vasaras, burokų į šaltsriubes niekas nedėdavo, gaudavom kefyro ir grietinės plakinio su galybe žalumynų, agurkų ir rūgštynių lėkštėje, po didelę virtą bulvę į delną ir tiek žinių. O Vilniuje rožinė sriuba stebindavo, kažkas ją gamindavo su pienu, kažkas iš vandens ir grietinės ar grietinėlės, o kažkam netgi buvo toptelėjusi mintis įpilti gazuoto vandens… Nesu didelė tradicinių šaltibarščių mėgėja, bet namiškiams kartą metuose pagaminu ir juos, nes kitus kartus gaminu žymiai įdomesnes, kitokio skonio sriubas. Lieku ištikima tik priedui prie sriubos – virtai bulvei.

Mano sezoninės šaltsriubės visada kefyrinės, tirštos, kad būtų ką „pakabliuoti“ šaukštu. Viena iš kolekcijos – su baltuoju ridiku ar dar kitaip vadinamu „daikonu“. Ragavusiems šią gaivią šaltsriubę labai patiko truputis ridiko aitrumo rūgščiame skonyje.

10-čiai porcijų pasiruošiu:

  • 2 l kefyro;
  • 2 a.š. druskos;
  • saują šviežių ar šaldytų krapų;
  • saują šviežių ar šaldytų svogūnų laiškų;
  • 5 kiaušinius;
  • 1 ilgavaisį agurką (apie 300 g);
  • 1 baltąjį ridiką (apie 400 g);
  • 10 šviežių bulvių.

Šaltsriubėms dažniausiai naudoju šaldytus žalumynus, taip sriuba tampa tikrai šalta, o ir pjaustyti nieko nebereikia.
Bulves nuplaunu, pjaunu pusiau ir dedu į verdantį pasūdytą vandenį, verdu 15-25 minutes (priklausomai nuo dydžio). Kiaušinius išverdu ir atvėsinu po šalto vandens srove.

Į gilų indą stambia tarka įtarkuoju agurką ir ridiką, sudedu krapus ir svogūnus (šviežius, žinoma, prieš tai supjaustau), pilu kefyrą, sudedu druską ir išmaišau. Druska kefyre tirpsta labai lėtai, todėl pradžioje paragavus atrodo, kad jos mažai, bet neskubėkite berti vėl, po valandos – kitos sūrumas atsiras.

Tiekiu su bulvėmis ir pusele virto kiaušinio lėkštėje. Ir bulvės nebūtinai turi būti karštos.

Renata ŠNIOLIENĖ, www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: