Rankų priežiūros ritualai

Rankų priežiūra – svarbi kasdienos įpročių dalis. Tačiau grožio specialistai dažnai pastebi, kad kasdien rūpindamiesi veido odos priežiūros procedūromis, apie rankas susimąstome bent keliskart rečiau, nei turėtume iš tiesų. Rankos gali išduoti amžių, sveikatos būklę ar gyvenimo būdą, todėl tam, kad jos būtų gražios ir sveikos, tereikia prisiminti ir naudotis keliais svarbiais patarimais.

Saulės poveikis odai

Yra žinoma, kad kumuliacinis saulės spindulių poveikis mažina odos elastingumą ir metams bėgant gali išryškinti pigmentines dėmes ar net suformuoti raukšles. Reguliarus priemonių nuo žalingų saulės spindulių naudojimas gali apsaugoti nuo odos nudegimo ar vėžio. Deja, daugelis, susikoncentravę į kitų kūno dalių padengimą kremu, dažnai pamiršta pasirūpinti ir rankomis. Dermatologai teigia, kad ultravioletiniai spinduliai sukelia net apie 80 % odos pokyčių, susijusių su senėjimu. Natūralu, kad kartais pamirštame pasitepti rankas apsauginiu kremu, bet vietoje to, kad ieškotume įvairių priemonių, kovojančių su senėjimu, geriau rinktis tokią, kurioje yra apsauga nuo žalingų saulės spindulių – tai sulėtins odos senėjimo procesus. Visgi, saulės poveikis nėra vienintelė priežastis, kodėl oda greičiau sensta.

Kas dar sendina odą?

Mūsų rankoms įtaką daro daugybė veiksnių – vėjas, lietus, darbas, vanduo ar sąlytis su dulkėmis, todėl jos sensta greičiau, nei kitos kūno dalys. Įprasti kasdieniai įpročiai, tokie kaip dažnas rankų, indų plovimas, valymas su įvairiomis cheminėmis medžiagomis, drėkinamojo bei maitinamojo kremo nenaudojimas gali stipriai išsausinti rankas ir jas pažeisti įskilimais, odos įtrūkimais. Tam tikrų vaistų vartojimas, prasta sveikatos būklė ar paveldimi veiksniai taip pat gali būti atsakingi už odos pakitimus. Derėtų prisiminti, kad išorinė rankų oda yra plonesnė nei veido ar kai kurių kitų mūsų kūno dalių, todėl ji yra labiau pažeidžiama, o be to, jautresnė ir raukšlių susidarymui. Todėl, norėdami puoselėti gražią ir sveiką odą, šiuos patarimus turėtume paversti įprasta rutina.

Rankų priežiūros rutina

Naudokite apsaugą nuo žalingų saulės spindulių. Svarbu prisiminti, kad nusiplovus rankas priemonę reikia naudoti pakartotinai – taip būsite užtikrinti, kad jūsų oda yra apsaugota.

Maitinkite ir drėkinkite odą. Naudokite baltymų turinčią rankų kremo formulę su tokiais ingredientais, kaip hialurono rūgštis (teikia elastingumą), indiškasis lapainis (natūraliai šviesina odos dėmeles), raminamieji alavijų, arnikų, migdolų ekstraktai (papildomam drėkinimui ir odos minkštinimui). Ypač išsausėjusias rankas efektyviai pamaitins taukmedžių sviestas ar kokosų aliejus. Rinkitės sudėtį, kurioje nėra aštrių kvėpiklių bei alkoholio.

Neplaukite rankų su karštu vandeniu. Plaudami rankas po karšto vandens srove dar labiau pažeidžiate odą – ji tampa sausesnė, šiurkštesnė, ima skilinėti. Vietoje to, rinkitės maloniai vėsų vandenį, o norėdami nusausinti rankas – servetėles vietoje džiovintuvo.

Dėvėkite pirštines. Šaltuoju metų laiku ypač svarbu, kad šaltis nedirgintų rankų odos, nes dėl to jos stipriai išsausėja, tampa šiurkščiomis. Taip pat svarbu prisiminti mūvėti pirštines dirbant darže ir namie su cheminėmis priemonėmis – tai padės išvengti kenksmingų medžiagų poveikio.

Nepiktnaudžiaukite dezinfekcinėmis rankų priemonėmis. Kad ir kaip naudingai skambėtų šių priemonių poveikis, visgi sudėtyje esantis alkoholis stipriai sausina odą ir tai lemia jos grožio praradimą.4

Pasilepinkite rankų masažu. Masažas aktyvina kraujotaką, oda geriau aprūpinama maistinėmis medžiagomis, jo metu atpalaiduojami raumenys, atsikratoma įtampos.

Nepamirškite nagų priežiūros. Stiprūs ir sveiki nagai teikia ne tik grožį, bet ir pasitikėjimą. Jei lakuojate nagus – rinkitės mažiau kenksmingą laką. Ir būtinai prisiminkite, kad prasta nagų būklė gali signalizuoti apie vidinius negalavimus, pavyzdžiui, vitaminų trūkumą.

Rankų priežiūra namų sąlygomis

• Išsausėjusiai odai puikiai tinka aliejaus vonelės – naudokite sviestmedžių, kokosų, sezamų, nakvišų, migdolų ar kitokį aliejų, galite naudoti kelis vienu metu. Šiltoje aliejaus vonelėje laikykite rankas apie 10 minučių. Jei papildomai įlašinsite 5 lašus jodo, tuo pačiu sustiprinsite ir nagus. Sausoms rankoms taip pat padeda agurkų minkštimas.

• Norėdami suminkštinti odą, viename litre vandens ištirpinkite du valgomuosius šaukštus druskos. Kitas būdas yra naudoti žolelių, tokių kaip šalavijas, mėtos, ramunėlės, nuoviras, virtas 10 minučių. Tokiose vonelėse laikykite rankas apie 20 minučių.

• Rankas galite „pagydyti” ir naudodami pačių pagamintas kaukes. Sumaišykite vieną šaukštelį medaus su kiaušinio tryniu ir užtepkite ant rankų. Papildomai galite naudoti šaukštelį alyvuogių aliejaus. Nuplaukite po 15 minučių. Kitas būdas – išvirti 2 bulves ir sutrinti jas kartu su šlakeliu pieno. Kaukę laikyti iki atvės bulvės.

•Odos šviesinimui ir elastingumui įgauti naudokite citrinų sultis – perpjaukite citriną ir tiesiog ištrinkite rankas, taip jos sugers naudingąsias medžiagas.

• Jeigu reguliariai laikysite rankas šiltame piene 5 minutes ir paskui jas nenuplovę tiesiog nusausinsite, jos bus glotnios ir minkštos.

• Varškės ir avinžirnių miltų lygių dalių mišinys veikia kaip šveitiklis. Švelniai pamasažuokite mase rankas, palaikykite ir nuplaukite po 15 minučių.

• Atsakingai naudojamas parafinas – puiki priemonė sausai odai. Pašildykite parafiną sausame puode (būkite atsargūs, nes jis labai degus) ir užtepkite kelis sluoksnius masės ant rankų. Tai suaktyvins kraujotaką, per poras pašalins nešvarumus.

Otilija BURKŠAITĖ

Taip pat skaitykite: