5 vietos, kurias būtina aplankyti Biržuose

1. Biržų pilis, Biržų krašto muziejus ,,Sėla“

J. Radvilos g. 3, Biržai. Tel.: +37045033390,

www.birzumuziejus.lt

Biržų pilis – tai vienintelė geriausiai Lietuvoje išsilaikiusi bastioninio tipo tvirtovė. Dabar tvirtovės komplekse yra restauruoti reprezentaciniai rūmai, dvi parakinės ir tiltas. Šiuo metu rūmuose įsikūręs Biržų krašto muziejus ,,Sėla“ ir Biržų rajono Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Nuo 2014 metų pavasario lankytojų laukia tvirtovės arsenalas, kuriame įrengta konferencijų salė, veikia interaktyvi XVI-XVII a. karybos ekspozicija.

Biržai

2. Kirkilų apžvalgos bokštas, karstiniai Kirkilų ežerėliai

Kirkilų k., Biržų raj.,

Lankymas nemokamas

Biržų regioninio parko teritorijoje prie Kirkilų karstinių ežerėlių pastatytas apžvalgos bokštas, kurio forma primena kanoją arba grimztančią valtį. Bokšto aukštis – beveik 32 metrai. 30 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės plotas – beveik 30 kvadratinių metrų. Nuo jos atsiveria puikus vaizdas į Kirkilų karstinius ežerėlius.

Pasigrožėję vaizdais iš viršaus, vėliau galite pasivaikščioti naujai įrengtais pontoniniais tiltais.

Kirkilų apžvalgos bokštas

3. Karstinė įgriuva ,,Karvės ola“

Karajimiškio k., Biržų raj.,

Lankymas nemokamas

,,Karvės ola“ – pati žymiausia ir didžiausia smegduobė Lietuvoje. Jos skersmuo 10 – 12 metrų, gylis – apie 12,6 m. Joje yra 5 urvai, viename iš jų – 1,5 m. gylio požeminis ežeriukas.

Apie Karvės olą sklando įvairios legendos, o šalia galima išvysti ir 2014 m. pastatytą karvutės skulptūrą.

Karvės ola

4. Astravo dvaro sodyba

Astravo g., Biržai

XIX a. vid. statyti itališkų vilų stiliaus rūmai yra viena gražiausių romantizmo laikotarpio dvarų rezidencijų Lietuvoje. Be rūmų, dvaro kompleksą sudarė arklidės, šunininko namelis, malūnas, ūkiniai pastatai, originalus architektūrinis bei inžinerinis įrenginys – užtvanka – tiltas.

Šiuo metu dvaro pastatuose įsikūręs AB ,,Siūlas“.

Rūmais pasigrožėti galima iš išorės, pasivaikščioti juos supančiame parke, bei nukeliauti iki užtvankos – tilto. Taip pat, nepraleiskite progos pasivaikščioti pačiu ilgiausiu pėsčiųjų tiltu Lietuvoje, kuris jungia Astravo teritoriją su Biržų miestu.

Astravo dvaras

5. Regioninio parko lankytojų centras

Rotušės g. 10, Biržai

www.birzuparkas.lt

Tel.: +37060851598

Be gido lankymas nemokamas

Regioninio parko lankytojų centre yra įrengta ekspozicija ,,Prasmengančios žemės kraštas“, o interaktyvių stendų pagalba galėsite sužinoti kaip Biržų krašte susidaro smegduobės, sužinosite apie bioįvairovę esančią įgriuvų vandenyje.

Stendas, veikiantis kaip smėlio laikrodis, imituoja smegduobės griūtį, o kiti stendai vaizduoja smegduobes prieš griūtį ir po griūties. Visa tai, lankytojams padeda suprasti, kaip susiformuoja smegduobės Biržų krašte.

Antroje ekspozicijų salėje Jūsų lauks uolienų ir mineralų ekspozicija.

Taip pat skaitykite: