Senjorų sveikata ir kraujo tyrimai

antėjaNeretai yra manoma, jog aukštesnis kraujo spaudimas bei padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje yra savaime suprantamas tarp vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau gydytojai yra linkę teigti, jog sveikatos ir kraujo rodiklių normos nuo amžiaus nepriklauso. Norint jaustis gerai, yra svarbu rūpintis savo sveikata nepriklausomai nuo to, kiek metų yra parašyta Jūsų pase, teigia „Antėja laboratorija“ direktorė medicinai, laboratorinės medicinos gydytoja Dangira Babenskienė.

Kodėl reikia atlikti kraujo tyrimus?

Kiekvieno žmogaus organizme nuolat vyksta nepertraukiami procesai. Jų metu į kraują yra išskiriamos tam tikros medžiagos, o būtent kraujo tyrimai padeda sužinoti ar šių medžiagų kiekis patenka į normas. Jeigu jų kiekis patenka į normos ribas, galime būti ramūs, jog esame sveiki, tačiau jeigu yra nuokrypių – mums reikėtų susirūpinti savo sveikata, nes pirmieji ligos požymiai atsiranda kraujyje. Net ir nejaučiant jokių simptomų, kraujo tyrimai gali išduoti apie įvairių ligų pradžią.

Kokius tyrimus rekomenduojame atlikti?

Kadangi organizme vykstantys procesai yra susiję tarpusavyje, reikia stebėti visų organizmo sistemų veiklą.

Anemija randama maždaug 80 proc. senyvo amžiaus pacientų. Dažniausios senyvo amžiaus pacientų anemijos priežastys yra lėtinės ligos ir geležies trūkumas. Anemija senjorams taip pat gali būti ir dėl vitamino B12 ir folio rūgšties nepakankamumo. Ši liga taip pat gali atsirasti dėl nepilnavartės arba sutrikusios mitybos ir dėl slapto kraujavimo iš virškinamojo trakto. Norint įvertinti anemijos riziką, kartą per metus rekomenduojama atlikti bendro kraujo, vitamino B12, feritino ir folio rūgšties kraujo tyrimus.

Ne mažiau svarbus yra kalio kiekis organizme, nes jis dalyvauja angliavandenių apykaitoje ir konvertuoja gliukozę į glikogeną, kuris yra saugomas kepenyse ateityje. Kalis taip pat yra itin svarbus normaliam širdies darbui, nes esant jo trūkumui arba pertekliui sutrinka širdies ritmas, pagausėja prakaitavimas. Norint išlaikyti tinkamą kalio kiekį organizme, tam reikalingas magnis, todėl senjorams yra itin svarbu sekti kalio ir magnio kiekį organizme atliekant kraujo tyrimus bent jau 2 kartus per metus.

Kepenys yra organas, kurio senėjimo procesas nepaliečia arba paliečia itin nežymiai, palyginus su kitomis organų sistemomis. Nustatyta, kad nėra kepenų ligų, būdingų būtent senyvo amžiaus žmonėms. Tačiau vyresnio amžiaus pacientų kepenų ligų klinikinė eiga ir gydymas gali skirtis nuo jaunesnių suaugusiųjų. Kadangi kepenų tūris vyresniame amžiuje laipsniškai mažėja, svarbu stebėti šio organo funkciją. Pagrindiniai kraujo tyrimai, kuriuos rekomenduojama atlikti yra alanininė aminotransferazė (ALT), asparagininė aminotransferazė (AST), gamaglutamiltransferazė (GGT), šarminė fosfatazė (ALP), bendras bilirubinas, tiesioginis bilirubinas ir netiesioginis bilirubinas. Šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti 1 kartą per metus, vartojant medikamentus – bent 2 kartus per metus.

Skydliaukė yra liauka, esanti kaklinėje dalyje, reguliuojanti daugelį organizmo funkcijų. Skydliaukės sutrikimai dažniau būna vyresnio amžiaus žmonėms (ypač vyresnėms moterims). Dažniausiai jie pasireiškia tokiais simptomais kaip nuovargis, silpnumas, orientacijos sutrikimai. Norint nustatyti ar ši liauka funkcionuoja tinkamai, rekomenduojama atlikti skydliaukės hormonų tyrimus (tirotropinis hormonas TTH, Laisvas tiroksinas FT4, laisvas trijodtironinas FT3, antikūnai prieš skydliaukės peroksidazę aTPO). Juos rekomenduojama atlikti bent kartą per metus.

Inkstų funkcija (pašalinti atliekas iš organizmo) su amžiumi mažėja. Tai vyksta dėl nefronų praradimo. Kadangi amžiaus poveikis inkstų funkcijai yra ryškus, svarbu žinoti inkstų rodiklių normas, nes daugelis senjorų vartojamų vaistų išsiskiria per šį organą. Todėl bet koks inkstų funkcijos nepakankamumo laipsnis gali reikšti, kad vaistai ilgiau išlieka kraujyje ir turi neigiamą poveikį organizmui. Pagrindiniai kraujo tyrimai, kurie padeda įvertinti inkstų funkciją, yra glomerulų filtracijos greitis, albuminas, bendras baltymas, kreatininas, šlapalas, kalis ir bendras šlapimo tyrimas. Šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti 1-2 kartus per metus.

Cholesterolio kiekiui daro įtaką mityba, jis linkęs didėti su amžiumi. Aukštas cholesterolio kiekis yra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės serga širdies ir kraujagyslių ligomis, kodėl juos ištinka insultai. Tačiau gerai yra tai, kad aukštą cholesterolio kiekį galima reguliuoti mityba ir vaistais. Todėl svarbu reguliariai atlikti lipidogramos (bendrą cholesterolio, didelio tankio lipoproteinų, mažo tankio lipoproteinų ir trigliceridų kiekio kraujyje) tyrimą. Šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti 2 kartus per metus.

Gliukozės koncentracija plazmoje taip pat turi tendenciją didėti su amžiumi, nes mažėja gliukozės tolerancija. Aukštas gliukozės kiekis kraujyje gali padidinti riziką susirgti cukriniu diabetu. Tačiau ji yra didesnė, jei žmogus turi antsvorio. Manoma, jog svoris natūraliai didėja su amžiumi, nes vyresnių žmonių fizinis krūvis yra mažesnis, tačiau jie nesumažina suvartojamų kalorijų kiekio. Norint įvertinti gliukozės kiekį kraujyje ir cukrinio diabeto riziką, rekomenduojama atlikti gliukozės kraujo tyrimą plazmoje bent 2 kartus per metus.

Vyresnio amžiaus vyrams yra būtina atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimus, nes su amžiumi didėja rizika susirgti prostatos vėžiu. Šį tyrimą rekomenduojama atlikti 1 kartą per metus, o jaučiant tokius simptomus kaip dažnas, naktinis šlapinimasis, tyrimą reiktų atlikti dažniau.

Daugelį beprasidedančių kiaušidžių vėžio atvejų galima ištirti atliekant CA-125 kraujo tyrimus. Tačiau šis rodiklis gali padidėti ir dėl kitų onkologinių susirgimų, pvz., plaučių, krūties ir žarnyno vėžio atveju. Reguliari gimdos kaklelio patikra (PAP gimdos kaklelio citologinis tyrimas skystoje terpėje) yra pagrindinė priemonė norint užkirsti kelią gimdos kaklelio vėžiui, kurio susirgimų dažnis su amžiumi vis didėja. Šį tyrimą rekomenduojama atlikti ne rečiau nei kas 3 metus.

Kraujo tyrimų svarba

Visi norime išlikti sveiki bei energingi kuo ilgiau, tačiau senėjimo procesas yra neišvengiamas reiškinys. Todėl visiems senjorams yra rekomenduojama bent 1 ar 2 kartus per metus atlikti profilaktinius kraujo tyrimus, kurie padeda nustatyti ligas, kurių simptomai pradžioje yra sunkiai pastebimi. Kraujo tyrimai yra ekonomiškiausias ir išsamiausias informacijos šaltinis, kuris padeda aptikti ankstyvą ligos pradžią.

Daugiau informacijos tel. nr. 8 700 55511
https://kraujotyrimai.lt

Taip pat skaitykite: