Galima pasiskiepyti nemokamai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad vyresni nei 26 m. amžiaus asmenys nuo difterijos ir stabligės gali pasiskiepyti nemokamai.

Dėl visuotinės vakcinacijos difterija ir stabligė Lietuvoje, kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, pasireiškia tik pavieniu sergamumu, tačiau vis dar kelia grėsmę visuomenės sveikatai Europoje.

Mažėjant vakcinacijos apimtims ir augant žmonių migracijai, kyla ypač didelė grėsmė, kad kils difterijos protrūkių.

ULAC duomenimis, per pastaruosius dešimt metų Lietuvoje registruoti trys difterijos atvejai: 2008 metais – du, vienas jų baigėsi mirtimi, dar vienas ligos atvejis užfiksuotas 2011 metais.

Stabligė Lietuvoje, kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, pasireiškia pavieniais ligos atvejais. Nepaisant mažo sergamumo stabligė pasižymi dideliu mirštamumu. Kasmet Lietuvoje registruojami 2–3 stabligės atvejai, iš jų 1–2 baigiasi mirtimi.

Per pastaruosius dešimt metų Lietuvoje buvo registruota 17 stabligės atvejų, iš jų – 8 mirties atvejai. Didžiąją dalį sergančiųjų sudarė 60 m. ir vyresni asmenys, kurie nebuvo skiepyti nuo stabligės ar jų imunizacijos būklė buvo nežinoma.

Riziką susirgti difterija ir stablige patiria neskiepyti nuo šių infekcijų, taip pat nepilnai paskiepyti asmenys ar gavusieji pilną vakcinacijos kursą, tačiau kuriems laiku neįskiepyta palaikomoji vakcinos dozė.

Nesiskiepijant palaikomosiomis difterijos ir stabligės vakcinos dozėmis, suaugusieji tampa itin imlūs šioms infekcijoms. Tik visavertė imunizacija gali garantuoti patikimą ir ilgalaikę apsaugą nuo difterijos ir stabligės.

Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Taip pat skaitykite: