Širdies nepakankamumas

Gegužę, vėlyvą pavasarį, tradiciškai norisi kalbėti apie širdies reikalus. Tačiau ne apie joje tarsi medžių pumpurai atšilus orams besiskleidžiančius romantiškus jausmus, o apie tai, jog širdis kartais pavargsta plakti.

Tyrimai rodo, kad Lietuva pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis viena iš lyderių Europoje. Per pastaruosius kelerius metus vien širdies nepakankamumas buvo nustatytas daugiau nei 120 000 tūkstančių asmenų. Siekiant į tai atkreipti visuomenės dėmesį, padėti sveikiems žmonėms apsisaugoti nuo širdies ligų, o ligoniams sulėtinti širdies nepakankamumo (ŠN) progresavimą, gegužės mėnesį Lietuvoje, o taip pat ir visoje Europoje, tradiciškai minima supratimo apie širdies nepakankamumą diena. Įvairiomis socialinėmis akcijomis stengiamasi atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į širdies nepakankamumu sergančiųjų problemas, skatinti tarpinstitucinį dialogą siekiant adekvačios pacientų priežiūros ir mokymų bei efektyvaus šiuolaikinio gydymo.

„Noriu nuoširdžiai pasidžiaugti, kad tiek visuomenės, tiek sveikatos politikos formuotojų dėmesys širdies nepakankamumui paskutiniu metu tik auga. Drąsiai sakau, mes, Lietuvos kardiologų draugija, padarėme išties nemažai – pirmiausia pasiekėme, kad pacientai galėtų naudotis nauja ir ypač jiems svarbia bei gyvybiškai būtina paslauga. Šalyje po truputį daugėja specializuotų kabinetų, kuriuose dirba kardiologo ir slaugytojo komanda. Tai reiškia kad vis daugiau žmonių arčiau savo namų gali gauti visą reikalingą pagalbą. Sergant širdies nepakankamumu, pacientams reikia išmokti gyventi su šia liga, suprasti, kaip ją valdyti, tad tokių kabinetų atsiradimas labai labai reikalingas. Pagal planą jų turėtų būti 29, šiuo metu turime kiek mažiau nei pusę, 11 kabinetų“, – teigė VU Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytoja kardiologė, Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės vadovė profesorė Jelena Čelutkienė.

Anot profesorės, plėtodama šią paslaugą, Lietuva gerąja prasme išsiskiria iš kitų šalių savo regione, mat aplinkinėse valstybėse tam kol kas neskiriama didesnio dėmesio. „Žinoma, kalbant apie specializuotus kabinetus, Lietuvai iki pirmūnių šalių (JAV, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos valstybių, Olandijos) šioje srityje dar toli, yra ko pasimokyti, bet pirmieji žingsniai jau žengti, galima džiaugtis pirmaisiais rezultatais“, – tvirtino J. Čelutkienė. – Antras svarbus dalykas tas, kad šiuo metu Lietuvos pacientams praktiškai prieinami visi reikalingi vaistai, nemažai jų yra kompensuojama. Suprantama, visada galima siekti, kad būtų dar geriau, tad labai svarbu nenuleisti rankų“.

Kalbėdama apie pacientus, profesorė priduria, kad nors žmonės tikrai turi daugiau žinių apie širdies nepakankamumą, daugiau supranta apie šios ligos grėsmes ir jų valdymą, nei tarkime prieš 5 ar 10 metų, veikti dar tikrai yra ką. Reikalingas didelis paties paciento įdirbis, tad būtina sergančiuosius šviesti, mokyti.

„Negalima atidėlioti vizito pas gydytoją, jei kilo įtarimas, jog savijauta yra kitokia nei anksčiau. Širdies nepakankamumas gali sukelti įvairių komplikacijų: širdies ritmo sutrikimus, kurie, beje, laikomi dažniausia mirties priežastimi, plaučių, smegenų, kepenų, inkstų funkcijos nepakankamumą. Susirgimo šia liga grėsmę didina tokie rizikos veiksniai, kaip: hipertenzija, cukrinis diabetas, inkstų funkcijos sutrikimas, podagra, infekcijos, mažakraujystė, plaučių ligos, piktnaudžiavimas alkoholiu, nutukimas, fizinio judėjimo stoka ir pan. Lietuvos kardiologai gali ištirti besikreipiantį asmenį ir patikimomis diagnostinėmis priemonėmis patvirtinti arba atmesti širdies nepakankamumo diagnozę, kas labai svarbu, nes tai – išties klastinga liga, be to, ja sergama visą gyvenimą“, – aiškino Lietuvos sergančiųjų širdies nepakankamumu asociacijos prezidentė Aistė Štaraitė.

Partnerystė tarp medikų, pacientų ir jų artimųjų – to gegužę didžiuosiuose Lietuvos miestuose, Vilniuje ir Kaune vyksiančiais renginiais siekia Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo grupė kartu su Lietuvos sergančiųjų širdies nepakankamumu asociacija.

Siekiant atkreipti visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį į širdies nepakankamumą, gegužės 6 dieną visi norintys yra kviečiami dalyvauti Vilniaus Santaros klinikose, Raudonojoje auditorijoje organizuojamoje specialioje konferencijoje pacientams ir jų šeimos nariams „Kaip išmokti gyventi su širdies nepakankamumu?“. Konferencijos pradžia – 13 val.

Gegužės 6 – 9 dienomis Vilnius Baltąjį tiltą, o gegužės 8 dieną, perimdamas šią simbolinę širdies estafetę, Kaunas savo miesto Rotušę nušvies sodria raudona spalva. Pastaroji – tai tarsi viltis sergantiesiems širdies nepakankamumu į ateitį ir visavertį gyvenimą.

Gegužę vyks ir daugiau įvairių kitų edukacinių renginių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Beje, būtina paminėti ir tai, kad Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės atstovų paskutiniųjų metų švietėjiškas darbas skleidžiant plačioje visuomenėje žinias apie efektyvią ligos profilaktiką ir ankstyvą jos atpažinimą, Europos pacientų priežiūros standartų praktinis įgyvendinimas Lietuvos gydymo įstaigose, algoritmų ruošimas, gydytojų ir slaugytojų tobulinimas ir pan., Europos Kardiologų draugijoje ne kartą buvo įvertintas prizinėmis vietomis, rašoma pranešime spaudai.

Daugiau informacijos – www.sirdiesnepakankamumas.lt

Taip pat skaitykite: