Jei ieškote naujo automobilio…

Prieš perkant automobilį dažnam kyla klausimas – nuo ko pradėti ir kaip įsigyti patikimą transporto priemonę. Tai rimtas ir nepigus pirkinys, todėl labai svarbu ne tik nepakliūti į sukčių pinkles, bet ir apsisaugoti nuo nemalonių staigmenų. „Regitros“ specialistai aiškina, kad viskas įmanoma atlikus namų darbus.

Vienas pirmųjų darbų, kurį reikėtų padaryti – tai patikrinti automobilio istoriją dar prieš pasirašant pirkimo-pardavimo sutartį. Specialistai pataria susirinkti kuo daugiau įvairios informacijos: kokia tikroji rida, kiek turėjęs šeimininkų, ar nebuvo pakliuvęs į eismo įvykius.

Visa tai gali padėti priimti galutinį sprendimą – pirkti automobilį ar ne. Tokią informaciją galima rasti tam tikrose viešai prieinamose duomenų bazėse.

Pavyzdžiui: perkant Lietuvoje jau eksploatuotą transporto priemonę, galima naudotis „Regitros“ paieškos sistema. Joje galite patikrinti, ar automobilis neturi apribojimų: nėra areštuotas ar įkeistas. Šią sistemą galite rasti paspaudę čia: https://www.eregitra.lt/viesa/paiesk/Index.php.

Baiminantis, kad nusižiūrėtas automobilis gali būti vogtas, arba tiesiog bijant tokį automobilį įsigyti, informaciją galima pasitikrinti Policijos departamento duomenų bazėje. Šią duomenų bazę galite rasti paspaudę čia: https://www.epolicija.lt/itpr_paieska/transportas_lt.php.

„Žmonės ne visuomet žino apie galimybes, leidžiančias pasidomėti perkama transporto priemone. Ne kartą buvo situacijų, kai vairuotojai atvykę savo vardu registruoti nusipirktą automobilį tik tuomet ir sužino, kad jis vogtas. Taigi patariame „užbėgti“ nemaloniems įvykiams už akių ir geriau prieš tai skirti šiek tiek laiko informacijos paieškoms“, – įsitikinęs „Regitros“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis.

Jei perkamas automobilis yra dar neužregistruotas Lietuvoje, atvežtas iš užsienio šalių, informaciją apie jį galima patikrinti kai kurių šalių viešai prieinamuose registruose. Tokių šalių, kaip Prancūzija, Šveicarija, Kanada, taip pat dalies JAV valstijų, tokių kaip Florida, sąrašą galite rasti paspaudę čia: https://www.regitra.lt/lt/paslaugos-ir-veikla/transporto-priemones/pasitikrinkite-ar-transporto-priemone-neturi-apribojimu/uzsienyje-eksploatuota-transporto-priemone.

Kam reikalingas skelbimas

„Šiai dienai turbūt daugelis vairuotojų automobilio ieško skelbimų portaluose, tačiau ne visi pirkdami transporto priemonę pagalvoja išsisaugoti skelbimą. O tai tikrai naudinga. Pavyzdžiui: pardavėjas viešame savo pasiūlyme teigė, kad rida nedidelė, automobilis be defektų ir t.t. Tačiau vėliau paaiškėja, jog rida buvo suklastota, automobilis turėjo rimtą gedimą, bet pardavėjas apie tai pirkėjo neinformavo. Tokiu atveju skelbimas gali tapti svarbiu įrodymu, jog pardavėjas nuslėpė informaciją“, – sako D. Jurgutis.

Automobilio pardavimo kaina – dar viena svarbi detalė, kurios nereikėtų ignoruoti. Jei ji ženkliai mažesnė nei rinkos, galbūt verta susimąstyti, kodėl.

Be to, „Regitros“ specialistai pabrėžia, kad pirkimo-pardavimo sutartis yra būtinai visais atvejais. Tam, kad joje atsirastų visi reikalingi duomenys, siūloma pasinaudoti „Regitros“ parengta pavyzdine sutarties forma. Svarbus ir dar vienas akcentas: nors pardavėjas jau gali būti užpildęs reikalingas grafas sutartyje, nesudvejokite ir paprašykite jo parodyti asmens dokumentą, bei sutikrinkite, ar sutartyje įrašyti duomenys išties teisingi.

Jokia paslaptis, akcentuoja žinovai, kad dažnai pardavėjai prašo sutartyje įrašyti mažesnę sumą, nei iš tiesų kainuoja perkamas automobilis. Primygtinai rekomenduojama nesutikti su tokiu pasiūlymu, mat, viena vertus, taip pardavėjas slepia mokesčius, antra vertus, jei kiltų nesklandumų, pardavėjas galėtų teigti, jog gavo būtent tokią sumą, kokia įrašyta sutartyje. Galiausiai, panorus parduoti automobilį anksčiau nei po trejų metų, ir tą padarius brangiau, teks susimokėti ir gyventojų pajamų mokestį.

Akcentuojama ir tai, kad reikėtų ant sutarties raštu nurodyti, kokia forma atsiskaityta už automobilį. Idealus atvejis, jeigu atsiskaityta banko pavedimu, mat šitaip įrodyti savo tiesas jei kiltų nesklandumų yra kur kas lengviau, sakoma pranešime žiniasklaidai.

Taip pat skaitykite: