Renatos velykinis meniu

Pristigote idėjų velykiniam stalui? Renata Šniolienė siūlo kelis patiekalus, kurie tikrai sužavės Jūsų valgytojus.

Kepsnys „Kankorėžis“

Kepsnį kepu iš kiaulienos kumpio arba mentės. Kokybišką mėsą randu tik pas patikimą ūkininką, ir tik tuomet išsikepu tiek mėsos, kiek pirkau, be to, ji kepant neplaukioja skysčiuose. Panašų kepsnį kartą gaminau iš stirnos kumpio, smaigsčiau lašinukus, tačiau mėsa buvo kietoka… Kai tik gausiu geros jautienos, kepsiu jautieną. O šiandien apie kiaulaitę.

Visiškai nesvarbu, kokio dydžio gabalas, viską skaičiuoju proporcija vienam kilogramui mėsos:

  • 1 a.š. rupios druskos
  • 1 a.š. malto 3 pipirų mišinio (gali būti ir vienas)
  • 0,5 a.š. harisos miltelių (galima keisti aitriąja paprika)
  • 1 a.š. provanso žolelių
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 v.š. saulėgrąžų aliejaus (tinkamo kepimui)
  • 1 v.š. moliūgų sėklų aliejaus

Kepsnį dažniausiai kepu didesniam valgytojų būriui, todėl būtinai kartu kepu ir burokėlių, morkų ir truputį apvirtų bulvių.

Mėsą perplaunu po tekančiu vandeniu, nusausinu popieriniu rankšluosčiu, dedu tiesiai į kepimo popieriumi išklotą skardą ir viršų aštriu peiliu supjaustau tinkleliu. Į įpjovas suberiu druską ir truputį pamasažuoju. Mėsą palaistau saulėgrąžų aliejumi, česnakų skilteles supjaustau riekelėmis ir jas subedu į tarpus. Pabarstau prieskoniais.

Skardą dedu į orkaitės vidurį ir jungiu 120C temperatūrą. Joje mėsa turi „pasisvečiuoti“ 3 valandas. Per tą laiką pasiruošiu daržoves, bulves nulupu, supjaustau stambiais gabalais ir 5-7 min. apverdu verdančiame pasūdytame vandenyje. Burokėlius ir morkas taipogi nulupu ir supjaustau storomis riekėmis.

Po 3 kepimo valandų skardą traukiu lauk, dedu ant medinės lentos, sudedu daržoves, užmalu druskos, pipirų ir skardą grąžinu į orkaitę. Didinu temperatūrą iki 180C ir kepu dar apie 40 minučių.

Tiekiu didelėje lėkštėje visą gabalą, prieš nešant ant stalo dar palaistau moliūgų aliejumi, šonuose sudedu daržoves.

Lėtai kepta mėsa nėra nė karto pavedusi, ji tampa lengvai plėšoma, bet ir nebyranti pjaustant. Prie šio kepsnio tinka kuo įvairiausi pagardai – šermukšnių, spanguolių, garstyčių, krienų… Kartais duodu ir marinuotų daržovių, bet tik jei kas pareikalauja. Man patinka taisyklė, kad su karšta mėsa valgomos tik karštos daržovės.

 

Silkė su bulvėmis ir žirneliais

Didesniam būriui valgytojų pasiruošiu:

  • 6-8 vidutines bulves
  • 4 silpnai sūdytų silkių filė su oda
  • 750 ml konservuotų žaliųjų žirnelių
  • 1 didesnį svogūną
  • 1 obuolį (nebūtina)
  • 100 ml nerafinuoto saulėgrąžų arba judros aliejaus
  • žiupsnį druskos (nebūtina)
  • žiupsnį maltų baltųjų pipirų
  • 1 a.š. dižono garstyčių (nebūtina)
  • 1 v.š. citrinos sulčių

silkėPirmiausiai kruopščiai išplaunu ir su lupenomis išsiverdu bulves, svarbus momentas – bulvės turi būti nepervirusios, geriau netgi truputį neišvirę, – tai suteiks tik geresnį skonį. Atvėsusias nulupu ir supjaustau nedideliais kubeliais. Juos beriu į gilesnį indą ir imuosi žuvies dorojimo, filė nuimu nuo odos ir supjaustau nedideliais gabaliukais ir jie keliauja į indą su bulvėmis. Iš spintelės traukiu koštuvą ir į jį supilu žirnelius, jiems varvant, labai smulkiai sukapoju svogūną ir kubeliais supjaustau obuolį, į indą sudedu prieskonius, garstyčias ir citrinos sultis, žirnelius ir obuolių, svogūno kubelius. Visus produktus gerai išmaišau ir indą nešu į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Tiekiu salotinėje arba taurėse.

Gardusis maskarponės, vyšnių ir „Rududu“ tortas

Reikės:

  • 5 kiaušiniai
  • 5 v.š. balto cukraus
  • 1 v.š. riebios kakavos
  • 5 v.š. kvietinių miltų
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 400 ml plakamos grietinėlės
  • 1 indelis Rududu
  • žiupsnis druskos
  • 400 g šaldytų vyšnių
  • 100 g juodojo šokolado

Kiaušinius įmušu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais, suberiu cukrų ir plaku, kol cukrus pilnai ištirpsta. Tuomet į gilesnį indą įsijoju miltus, sumaišau juos su kakava ir mišinį sudedu į kiaušinių plakinį, vėl plaku apie 3-4 min. Tešlą supilu į silikoninę torto formą, ją dedu ant grotelių į orkaitės vidurį, įjungiu 180 C ir kepu maždaug 35-40 min. Biskvitą kepu dieną prieš planuojamą torto gamybą. Iškepusį biskvitą atvėsinu ir palaikau ant stalo, kad truputėlį apdžiūtų. Ilgu aštriu peiliu supjaustau į tris dalis.

Šokoladiniams bortams išlydau pusę plytelės karčiojo juodo šokolado ir šaukštu prilaistau ant kepimo popieriaus lakšto, jį dedu į šaldytuvą, kad sustingtų.

Įdarui naudoju šaldytas vyšnias, jas atšildau iki kambario temperatūros, sultis nupilu į puodelį.

Kremui šaltą grietinėlę išplaku iki standumo, kitame inde plakikliu sumaišau maskarponę su Rududu“ ir tuomet įmaišau išplaktą grietinėlę.Renata Šniolienė tortas

Pasiruošiu torto padą, dedu ant jo vieną biskvito lakštą, sulaistau puse vyšnių sulčių, dedu penktadalį kremo, išlyginu, vėl lakštas, ant jo vyšnios ir ir vėl penktadalis kremo, paskutinis lakštas, sulaistau likusiomis sultimis. Tuomet kremu aptepu visą torto paviršių ir šonus, negausiai, tik tam, kad priliptų dekoracijos. Likusį kremą sukrečiu į silikoninę konditerinę tūtą su gėlių antgaliu ir spaudžiu gėles ant viso torto paviršiaus. To galima nedaryti, tuomet naudoti daugiau kremo surenkant tortą.

Iš šaldytuvo traukiu šokolado liejinius, pasiskaičiuoju, kokio aukščio reikės bortų (gražiau, kai jie pora centimetrų aukštesni už tortą), supjaustau aštriu peiliu, atsargiai nuimu nuo popieriaus ir klijuoju prie torto šonų.

Tortą bent 12 val. laikau šaltai.

Daugiau Renatos Šniolienės receptų: https://kumutesvirtuve.lt

„Kūmutės virtuvė“ nuotraukos

Taip pat skaitykite: