Elektronika ir senjorai

kraujo spaudimas

Automatiniai kraujospūdžio matuokliai, pulsoksimetrai, elektroniniai termometrai, cukraus kiekio kraujyje matuokliai, skausmui malšinti skirti elektrostimuliatoriai ar kraujotaką pagerinantys masažuokliai – jokia egzotika. Dauguma Lietuvos senjorų visiškai susidraugavo su dauguma šių prietaisų, Vis dėlto ekspertė perspėja, kad kai kuriais atvejais šie senjorų draugai gali virsti priešais.

Patrauklu, nes paprasta naudoti

Anot šeimos gydytojos Elenos Šopytės, daugelis sveikatos kontrolei skirtų prietaisų kuriami taip, kad jais naudotis būtų labai paprasta. Jei trūksta įgūdžių – visada mielai paaiškins vaistininkas, parduodantis tokią elektronikos priemonę, ar šeimos gydytojas. Dėl to vyresnio amžiaus žmonėms paprastai nėra sunku tokia elektronikos įranga naudotis.

„Bene populiariausias – automatinis kraujo spaudimo matuoklis, kurį tikrai rasime kiekvieno senjoro namuose. Šį prietaisą rasime ne tik senjorų namuose, nes žinoti apie kraujospūdį ir jį kontroliuoti prireikia ne tik vyresnio amžiaus žmonėms. Dažnas namuose turi jau ir automatinį termometrą. Sergantys cukriniu diabetu namie naudojasi elektroniniais gliukomačiais – cukraus kiekio matuokliais“, – pasakoja gydytoja.

Ji taip pat pastebi, kad senjorai vis labiau domisi ir automatiniais pulsoksimetrais, kurie yra neinvaziniu būdu veikiantys prietaisai. Pulsoksimetras tiesiog pridedamas prie piršto, ir tai padeda įvertinti labai svarbias asmens organizmo charakteristikas – deguonies įsotinimą kraujyje ir pulsą.

Populiariausias – kraujospūdžio matuoklis

Kaip populiariausią ir, žinoma, naudingiausią namuose naudojamą prietaisą, ji įvardija automatinį kraujospūdžio matuoklį. Be to, pastebi, kad vis daugiau senjorų įsigyja automatinį gliukomatį net ir nesirgdami diabetu – tiesiog namų sąlygomis stebi savo gliukozės kiekį kraujyje. Pastebėję pokyčius senjorai bando reguliuoti savo mitybą arba kreipiasi į šeimos gydytojus.

Kokių nors naujų, staiga išpopuliarėjusių ir sykiu ypač naudingų prietaisų senjorų sveikatai kontroliuoti E. Šopytė nei mūsų šalies, nei pasaulio praktikoje nepastebi.

„Pastaruoju metu revoliucijos šioje srityje turbūt nebuvo. Tikrai didelė pažanga buvo automatiniai kraujo spaudimo matuokliai, kuriais senjoras ir būdamas vienas namie gali pamatuoti savo arterinį kraujo spaudimą bei jį reguliuoti. Naujos kartos kraujospūdžio aparatai, turintys ir ritmo nustatymo funkciją, ypač naudingi žmonėms, turėjusiems ritmo sutrikimo problemų. Žmogus gali ir nieko nejausti, bet užfiksavęs sutrikusį ritmą kraujospūdžio aparatas jam praneša, todėl žmogus gali laiku kreiptis pagalbos“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Kada draugai gali tapti priešais

Su elektronikos prietaisais susidraugavusius vyresnio amžiaus žmones ar juos prižiūrinčius asmenis EPA projektų vadovė I. Baltrūnaitė perspėja būti atidiems: kai kada šios iš pirmo žvilgsnio draugiškos technologijos gali tapti ir nelabai draugiškos ar netgi tapti sveikatą gadinančiais namų teršalais.

„Visi šie prietaisai turi vieną bendrą savybę – veikia su baterijomis ar akumuliatorias. Jei vartojamos vienkartinės baterijos, jos gali būti kaupiamos stalčiuose ar sandėliukuose, kur dėl per aukštos temperatūros gali pradėti tekėti, pūstis ar net sprogti. Jei sandėliuke ar stalčiuje, kur yra tokios nepalankios sąlygos, atsidūrė visas sugedęs ir nebenaudojamas prietaisas, o dar su baterijomis, pažeistų baterijų poveikis elektronikai dėl įvairių prasidėjusių cheminių reakcijų gali būti nenuspėjamas ir dargi labai pavojingas. Į orą gali patekti aplinką teršiančios toksiškos dujos, kurios, kaip rodo tyrimai, neigiamai veikia žmonių sveikatą“, – pranešime spaudai aiškina EPA projektų vadovė.

Taip pat skaitykite: