Ar teisingai prižiūrite savo odą?

Viena didžiausių klaidų, kurias darome savo odos priežiūroje – įsitikinimas, kad žiemos metu odai reikia tik maitinimo arba jo reikia daug daugiau nei vasarą, pastebi Inovatyvios dermatologijos centro vadovė prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė bei kosmetologė Jolanta Kazimerevičienė. Pasak specialisčių, jei per žiemą nepavyko odos prižiūrėti tinkamai, pavasarį ją teks gelbėti giliu ir gausiu drėkinimu, gali prireikti ir kosmetologo ar dermatologo pagalbos.

Atėjus pavasariui norisi džiaugtis ne tik saule, spalvinga apranga, bet ir skaisčia, švytinčia oda. Tačiau kosmetologai ir dermatologai pastebi – neretai pavasarį pasireiškia odos problemos, per žiemą atsiradusios dėl orų bei netinkamos priežiūros įtakos. M. Bylaitė-Bučnskienė pažymi, kad žiema yra tikras išbandymas sveikai, o, juo labiau, sergančiai odai. „Svarbu žinoti, kad šaltas oras lauke ir sausas patalpų oras labai stipriai veikia odą. Labiausiai dėl tokių sąlygų nukenčia veidas. Pastebiu, kad šiemet ypač nukentėjo vokai, lūpos ir plaštakos. Veido oda yra jautresnė temperatūros pokyčiams, ji greičiau sausėja, yra labiausiai atvira vieta. Tuo metu plaštakos ne tik patiria žvarbaus oro poveikį, bet ir yra dažnai plaunamos, tačiau labai retas linkęs po plovimo jas pasitepti tinkamu drėkinančiu kremu“, – apie odos patiriamus vargus pasakoja M. Bylaitė- Bučinskienė.

Kenkia ne tik oras, bet ir netinkama priežiūra

J. Kazimerevičienės teigimu, dažnai prastą odos būklę nulemia ne tiek sezoniškumas, kiek prastas kosmetikos priemonių pasirinkimas ir nesuderinamumas.

„Prastai odos būklei neretai daugiau įtakos turi ne oras, o netinkama odos priežiūra ir netinkamai pasirinktos priemonės. Daugelis mano, kad žiemą odai reikia vien tik maitinimo arba reikia jo daugiau nei vasarą, tačiau turime keisti šią nuomonę. Dažna veikli moteris ar vyras į darbą važiuoja automobiliu, tuomet visą dieną sėdi šildomame sausame biure, atgal į namus – vėl automobilis. Ar reikia daug maitinimo tokio žmogaus odai? Pasakyčiau, kad ne. Tai tarsi pasiūlyti ištroškusiam stiklinę aliejaus, o ne vandens“, – kalba J. Kazimerevičienė. Savo ruožtu M. Bylaitė-Bučinskienė pabrėžia, kad su dideliu odos išsausėjimu gali susidurti ne tik sausą odos tipą turintys žmonės, o stipri odos dehidratacija gali sukelti dar didesnių problemų. „Žiemą tiek sausiaodžiai, tiek ploną ir dirglią, tiek riebią odą turintys žmonės susiduria su odos išsausėjimu. Ilgainiui drėgmės trūkumas gali sukelti uždegimą. Tuomet oda gali tapti jautri įvairiems aplinkos dirgikliams – kvapams, medžiagoms, tam tikriems maisto produktams, nuo kurių greičiau ima rausti oda aplink lūpas. Oda tampa neapsaugota, jei ji yra per sausa“, – pažymi Inovatyvios dermatologijos centro vadovė.

Ko oda laukia pavasarį

Žvarbių žiemos orų bei šildomų patalpų išvargintą ir išsausėjusią odą būtina reabilituoti, dosniai drėkinti ir jau nepamiršti apsaugos nuo saulės, sako J. Kazimerevičienė. „Atėjus pavasariui, nusimeskime ne tik šiltus drabužius, bet ir riebius kremus. Drėgmė yra svarbi visuomet, o po žiemos – ypač. Jau pavasarį reikalinga ir apsauga nuo saulės, todėl reikėtų naudoti makiažo pagrindą ar kremus su SPF apsauga. Be kita ko, būtina ir teisinga odos higiena“, – sako ji. M. Bylaitė-Bučinskienė siūlo kartą per savaitę namuose atlikti lengvus enziminius arba smulkių grūdelių šveitimus, naudoti drėkinamąsias kaukes. „Jei drėkinamųjų kremų ir kaukių nepakanka, tuomet rekomenduojama prieš tepant drėkinamąjį kremą naudoti serumus, vakarais – priemones su vitaminu C. Jei po viso to odos būklė vis tiek netenkina, gali prireikti specialisto pagalbos“, – pranešime spaudai pažymi gydytoja dermatologė.

Taip pat skaitykite: