Kuo kenkia rūkymas ir kaip jo lengviau atsisakyti?

10 priežasčių, dėl kurių neverta rūkyti, arba 10 faktų, kurių dažnai nežino rūkantys žmonės:

1. Rūkantį žmogų širdies infarktas ištinka 3 kartus dažniau.
2. Rūkantiesiems tenka iki 80 proc. visų plaučių vėžio atvejų.
3. Rūkančiojo širdis per metus suplaka dažniau 5-10 milijonų kartų.
4. Rūkantieji 2,5 karto dažniau serga kvėpavimo sistemos ligomis.
5. Rūkantieji 10 kartų dažniau serga skrandžio opalige.
6. Jei rūko diabetu sergantis žmogus, jam reikia 20 proc. daugiau insulino.
7. Rūkantieji 2,5 karto dažniau patiria nelaimingų atsitikimų darbe.
8. Rūkymas iškreipia vartojamų vaistų poveikį.
9. Rūkančiajam sutrinka spalvų suvokimas, mažėja regėjimo laukas, silpnėja dėmesys, reakcijos greitis. Tai ypač pavojinga, jei vairuojate.
10. Rūkančių žmonių klausa silpnesnė, mažėja jų jautrumas garsui

Nėra nei vieno būdo mesti rūkyti, kuris tiktų visiems norintiesiems. Mesti rūkyti – reiškia keisti gyvenimo būdą. Norintiesiems mesti rūkyti patariama visų pirma suformuluoti priežastis. Tai galėtų būti noras stiprinti sveikatą, noras sutaupyti pinigų, noras apsaugoti vaikus, namiškius ir draugus nuo pasyviojo rūkymo. Priežasčių mesti rūkyti yra tikrai daug. Svarbu nuspręsti, kuri iš jų yra jums svarbiausia.

stop rukymui

Dešimt metančiojo rūkyti žingsnių

1. Nusprendę mesti jokiu būdu neatidėliokite ir „netempkite laiko“.

2. Nutarkite, kuri cigaretė jums svarbiausia, ir gerai apgalvokite, kaip jos atsisakysite.

3. Pasirinkite metimo dieną. Vieni rinksis dieną, kai gali skirti laiko sau (pvz., savaitgalį, atostogas), kiti, atvirkščiai – labiausiai užimtą laiką. Metimo dienai ruoškitės iš anksto.

4. Išmeskite viską, kas susiję su rūkymu – cigaretes, pelenines, žiebtuvėlius.

5. Paprašykite pagalbos. Pasakykite šeimai ir draugams, kad metate rūkyti. Nevenkite kreiptis į specialistus. Jei rūko kas nors iš jūsų šeimos ar draugų, paprašykite, kad nesiūlytų jums cigarečių ir nerūkytų šalia jūsų. O gal tas žmogus norėtų pabandyti mesti drauge su jumis?

6. Venkite situacijų, kurios keltų įtampą ir skatintų norą užsirūkyti. Pirmąją nerūkymo savaitę pasistenkite suplanuoti labai detaliai – nepalikite nei valandėlės laiko, per kurį kiltų noras užsirūkyti.

7. Keiskite įpročius. Rūkymas labai dažnai būna susijęs su įprastiniais dienos veiksmais, savotiškais ritualais (cigaretė geriant kavą, rytinė cigaretė, cigaretė kalbant telefonu). Bandykite keisti įpročius (vietoj kavos gerkite sultis, telefoną laikykite kita ranka ir t.t.)

8. Su savimi visuomet turėkite kramtomosios gumos, ledinukų, vaisių ar bent galimybę išgerti stiklinę vandens, kad, kilus norui užsirūkyti, galėtumėte pasinaudoti kuo nors iš jų.

9. Pamėginkite pradėti mankštintis ar sportuoti. Fizinė veikla gerina nuotaiką, teikia žvalumo ir energijos, mažina įtampą. Susiraskite pačią maloniausią fizinio aktyvumo rūšį.

10. Džiaukitės kiekviena diena be cigaretės. Negalvokite apie rytojų, stenkitės išlikti nerūkančiu šiandien. Pasveikinkite save su kiekviena diena, kurią pavyko praleisti be rūkymo.

Prisiminkite – sunkiausia pirmoji savaitė, tačiau, jai praėjus, atsipalaiduoti nevalia.

Dažniausiai daroma klaida – manoma, kad viena cigaretė nepakenks. Būkite pasiruošę tokiai situacijai, ir iš anksto sugalvokite, kaip save apdovanosite, prisiminkite, kodėl nusprendėte mesti, ir tvirtai laikykitės savo sprendimo.

Dovanokite sau ir artimiesiems svarbią dovaną – išsaugotą sveikatą ir gyvenimą, netemdomą cigaretės dūmo.

Valstybinio psichikos sveikatos centro inf.

Taip pat skaitykite: