ORŪS NAMAI: naujas senjorų gyvenimo modelis

Žiniasklaidoje jau kurį laiką galima išgirsti apie socialinį projektą „Orūs namai“. Juo norima spręsti senjorų vienišumo ir nepritekliaus problemas – vienišiems vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems per brangu išlaikyti savo būstą, suteikti galimybę likusį gyvenimą nugyventi oriai ir saugiai. Apie tokias galimybes tie, kuriems labiausiai reikia pagalbos, net svajoti nebedrįsta. Apie sprendimą imtis naujos veiklos, apie tai, kaip tapti vienu iš keturių laimingųjų, apsigyvensiančių viename iš naujai įrengtų, dar dažais kvepiančių butų, pasakoja „Orių namų“ idėjos autorė MARIJA BUNKAITĖ.

Projekto siela pripažįsta, kad imtis šio projekto prireikė daug drąsos. Juk „Orūs namai“ – tai naujas, Lietuvoje dar neišmėgintas senjorų gyvenimo modelis, vadinasi, nėra ką kopijuoti, kieno pavyzdžiu sekti, galima pasikliauti tik savimi. O ir negandų išvarginti žmonės įtartinai žiūri ir į naujoves, ir į bandymus jiems padėti. Neabejotinai tai – sunkus darbas, tačiau jo vaisiai saldūs: tikslas yra kilnus, o ir įgyvendinant šį socialinį projektą buvo jaučiamas didelis visuomenės susidomėjimas ir palaikymas.
Jau beveik dešimtmetį savanoriaujanti „Maisto banke“ ir matydama, kiek daug vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje kenčia nepriteklių, yra kamuojami vienatvės, jaučiasi visų pamiršti ir palikti bei nelabai gali patys ką nors pakeisti, kad gyvenimas pagerėtų, Marija išsikėlė sau užduotį: sukurti saugią gyvenamąją erdvę senjorams – atskirus butus, kurie būtų ne tik naujai įrengti, šviesūs, jaukūs, praktiški, bet ir pritaikyti vyresnio amžiaus žmonių poreikiams. Ir toks keturbutis jau tapo realybe. Jame yra keturi atskiri vieno kambario butai ir erdvės bendrai veiklai. Jis yra strategiškai patogioje vietoje – Vilniuje, Karoliniškėse, Loretos Asanavičiūtės g. 46. Šalia poliklinika, turgus, „Sodra“, parduotuvė, vaistinė, viešojo transporto stotelė. Butai įrengti pirmame aukšte, neturi jokių laiptukų. Ne mažiau svarbu, kad greta gyvens dar trys panašaus amžiaus žmonės, su kuriais ir linksmiau, ir bėdai ištikus bus ką pasikviesti į pagalbą.

Jau daug nuveikta

Ateityje tokių šeimynų numatyta įkurti daug ir įvairiuose miestuose, bet tokio Lietuvoje dar nematyto bendro gyvenimo modelio išmėginimui pasirinktas Vilnius. Pirmajame už privačių rėmėjų ir organizacijų paramą nupirktame ir įrengtame „Orių namų“ keturbutyje galės apsigyventi keturi vieniši vyresnio amžiaus vilniečiai. Projekto kūrėja atkreipia dėmesį, jog čia nereikės gyventi susispaudus. Tai keturi atskiri butai, sujungiami bendra erdve, kurioje naujieji gyventojai patys galės organizuoti įvairias veiklas, vakarais gerti arbatą, bendrauti. Pagrindinė idėja – suburti savarankiškai galinčius ir norinčius gyventi senjorus į savotišką savitarpio pagalbos šeimyną, kur prireikus iš vaistinės būtų nuperkama vaistų, senjorai galėtų kartu keliauti į biblioteką, parduotuvę ar paštą. Atrenkant artimos sielos gyventojus tikimasi ir psichologų pagalbos.
Pokalbio metu Marija pabrėžia, kad tai – ne senelių namai: šie sprendžia senjorų slaugos ir globos problemas, o „Orių namų“ tikslas – spręsti senjorų vienatvės ir nepritekliaus problemas. Tai bus savarankiško gyvenimo namai su minimalia pagalba iš šono. Žinoma, laikui bėgant pagalbos poreikis didės, tad jos daugės.

Mainų principas, arba kaip projektas veikia?

Projektas skirtas padėti tiems, kurie jaučiasi vieniši ir gaudami mažą pensiją patiria daug finansinių, o tuo pačiu – ir psichologinių problemų. Taigi tiems, kuriems gyvenimas, atrodo, slenka pro šalį, į duris beldžiasi depresija, o šaldytuve trūksta visaverčio maisto, atsirado nauja galimybė pakeisti savo gyvenimą. Persikelti į „Orius namus“ galima vien už savo turimo būsto nuomos kainą.
Senjoras persikelia gyventi į naujai įrengtą būstą, o jo senasis būstas lieka jo nuosavybe, bet yra išnuomojamas. Už nuomą gauti pinigai visiškai padengs gyvenimo „Oriuose namuose“ išlaidas – nereikės papildomai mokėti nei už nuomą, nei už komunalines paslaugas ar internetą. Marija nežada butų Gedimino prospekte su euroremontu – juk kalbame apie vienatvę ir nepriteklių patiriančius senjorus. Numatoma, kad senjorų turimi būstai bus seni ir neremontuoti, todėl prieš išnuomojant jie bus optimaliai suremontuoti.

Su atrinktais laimingaisiais bus pasirašoma neterminuota sutartis – senjoras naujajame būste susikurs savo naujus namus ir juose galės gyventi iki mirties. Žinoma, visada liktų galimybė grįžti ir į savo senuosius namus, jei toks poreikis atsirastų. Kaip minėta, gyvenimo „Oriuose namuose“ išlaidas padengs lėšos, gautos už senjoro senojo būsto nuomą. Vadinasi, visa pensija liks kitoms reikmėms – daugiau nereikės galvoti, kaip sumokėti milžiniškas sąskaitas už šildymą, vandenį, dujas, elektrą, šiukšles. Sutaupytus pinigus bus galima leisti sveikatai stiprinti ar seniai pamirštai svajonei įgyvendinti.
„Orių namų“ įkūrėja dar atkreipia dėmesį, kad nauji butai yra visiškai įrengti, todėl savo senų baldų ar technikos čia gabenti nereikės – tik ką sumontuotos virtuvės, nauji ir patogūs čiužiniai, nauji televizoriai ir skalbimo mašinos bei džiovyklės jau laukia šeimininkų. Žinoma, paveikslų, nuotraukų, knygų, drabužių ar kitų širdžiai mielų smulkmenų bus galima atsivežti tiek, kiek norisi.
Taigi, kaip tik dabar ieškomi 4 drąsūs vilniečiai senjorai, kurie nori gyventi geriau.

 

Marija primena: į visus jums rūpimus klausimus bus atsakyta paskambinus telefonu +370 600 37 873 ar parašius el. paštu marija@orusnamai.lt.

 

Angelina LAPINSKAITĖ

Taip pat skaitykite: