Sureguliuoti širdies darbą padeda ir natūralios medžiagos

Gudobelė. Atlikti tyrimai rodo, kad gudobelės gali padėti palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių funkciją. Jose esančios aktyviosios medžiagos gali normalizuoti kraujo spaudimą, reguliuoti širdies ritmą, padidinti širdies raumens susitraukimų jėgą, pagerinti kraujo pratekėjimą širdies bei periferinėmis kraujagyslėmis.

Česnakas. Česnakai ne tik padeda palaikyti imuninę sistemą ir kvėpavimo funkciją, bet turi teigiamos įtakos ir širdies darbui. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad šioje daržovėje esančios medžiagos stabdo cholesterolio sintezę kepenyse, todėl padeda kraujyje palaikyti mažesnį cholesterolio kiekį. Tinkamas pastarosios medžiagos kiekis kraujyje svarbus kraujagyslių bei širdies funkcijai.

Magnis. Širdies darbui reikalingas pakankamas magnio kiekis organizme. Magnis palaiko normalią raumenų funkciją, o širdis taip pat turi raumenį. Jis per parą susitraukia daugiau kaip šimtą tūkstančių kartų. Be to, Europos Komisijos Maisto mokslinio komiteto pranešime minimi epidemiologiniai tyrimai atskleidė, kad magnio trūkumas kraujyje gali būti siejamas su padidėjusiu širdies ligų ir aukšto kraujo spaudimo atsiradimo pavojumi. Magnio gausu grūdinių kultūrų produktuose ir riešutuose: saulėgrąžose, sėmenyse, pušų riešutuose, kviečių grūdų gemaluose ir kt.

Vitaminas B1. Vitamino B1, dar vadinamo tiaminu, trūkumas gali sukelti rimtus širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus. Tyrimais patvirtinta, kad vitaminas B1 dalyvauja širdies ląstelių energijos apykaitoje ir taip padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Vitamino B1 yra kviečių grūdų gemaluose, ryžių sėlenose, avižų ir grikių kruopose, rupioje duonoje.

Vitaminas B6. Vitaminas B6, arba piridoksinas padeda palaikyti normalią homocisteino apykaitą. Išanalizavus 30 skirtingu metu įvairiose pasaulio šalyse atliktų tyrimų, buvo padaryta išvada, kad padidėjęs homocisteino kiekis kraujyje gali būti susijęs su padidėjusia išeminės širdies ligos rizika. Vitamino B6 yra grikiuose, žirniuose, bananuose, ropėse.