Ėjimas – vaistas skaudantiems sąnariams ir apsauga nuo kitų ligų

Judėjimas yra vienas patikimiausių sveikatos palaikymo ir stiprinimo būdų, ypatingai aktualus vyresniojo amžiaus žmonėms. Jurgita, prieš pusantrų metų svėrusi 22 kilogramais daugiau, pasakoja: „Turėjau rinktis – arba imti lazdas, arba stiprinti raumenis“. Raumenų silpnumas – viena dažniausių priežasčių, kodėl senjorai priversti ramstytis lazdomis. Padėtį blogina ir viršsvoris.

Judėjimo stoka, per didelis svoris neretai tampa ir sąnarių skausmo, kitų ligų priežastimi. Antsvorio turėjusi, mažai judėjusi Jurgita ilgai kentėjo skausmą, kol galiausiai nusprendė daugiau judėti. Šiandien ji – 22 kilogramais lengvesnė (dubliuojasi su pradžia), sportiška, ištverminga ir energinga moteris.

Tačiau kineziterapeutai rekomenduoja pradėti judėti pamažu. Iki šiol nesportavusiems senjorams pirmiausia reikėtų pasitarti su specialistais – šeimos gydytojais ar kineziterapeutais.

„Judėti visada reikia pradėti nuo ėjimo. Nesvarbu, kokio mes esame pasiruošimo, pirmiausia reikėtų pradėti vaikščioti“, – pasakojo „Funkcinės terapijos centro“ kineziterapeutas Eimantas Žeimys.

Jei esate įsitikinę, kad sąnarius skauda nuo pasyvios veiklos, turėtumėte prisiversti judėti. Pagerėjus būklei sportinę veiklą galite tęsti. Jei savijauta pablogėja, būtina apsilankyti pas specialistus, kurie nustatys tikrąją skausmo priežastį ir skirs gydymą.

Ėjimas – vienas iš skausmo mažinimo būdų, sako kineziterapeutas Viktoras Zavadskas ir primena, kad bet kokia fizinė veikla turėtų būti pradedama nuo sąnarių apšilimo (jų pajudinimo, pasukiojimo). Pradėti reikėtų nuo čiurnų, kelių, vėliau pereiti prie klubų, juosmens stuburo sąnarių judinimo.

Jei aktyvia fizine veikla užsiėmėte seniai, staiga pradėti judėti taip pat nereikėtų. V. Zavadskas akcentuoja nuoseklumą: „Vaikščioti taip pat turėtumėte pradėti palaipsniui. Negalima staiga atsistoti nuo kėdės ir užsibrėžti tikslą nueiti 20 km. Mūsų kūnai yra atpratę judėti. Kiek mes dabar judame, ir kiek žmonės anksčiau judėjo, tai yra nepalyginama. Jeigu staiga kasdien pradėsite nueiti po 20 km, tai greičiausiai dėl to taip pat pradėsite jausti sąnarių skausmus.“

Norint, kad sąnariai funkcionuotų be jokių skausmų, būtina atsižvelgti į mitybą – ji turėtų būti kuo įvairesnė. Taip pat naudingi maisto papildai sąnariams. Jų sudėtyje turėtų būti gliukozamino, pluoštinės bosvelijos, mangano. Įprastai maisto papilduose sąnariams būna ir daugiau naudingų sudedamųjų dalių.

Gliukozamino esama visuose žmogaus organizmo audiniuose, daugiausia – kremzlėse ir sausgyslėse. Šios medžiagos kūne kartais pritrūksta natūraliai. Pluoštinės bosvelijos žievės ekstraktas reikalingas sąnarių lankstumui ir bendrai sąnarių funkcijai. Manganas padeda palaikyti normalų jungiamojo audinio formavimąsi, kaulų būklę.

Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimų duomenimis, per dieną rekomenduojama nueiti apie 10 000 žingsnių. Tačiau ir toks žingsnių skaičius prieš tai menkai judėjusiam ar viršsvorio turinčiam žmogui gali sustiprinti ar sukelti naujus sąnarių skausmus.

Norėdami pradėti daugiau vaikščioti, pirmiausia įvertinkite savo galimybes. Jei iki šiol judėjote tik tiek, kiek būtina, pirmą aktyvesnės veiklos savaitę pradėkite per dieną pasivaikščiodami 10 minučių. Kai jusite, kad galite daugiau, ilginkite aktyvumo minutes. Jei iki šiol buvote pakankamai aktyvūs, judėjimas jums nėra naujiena, susidarykite planą ir sistemingai didinkite per dieną įveikiamus atstumus. Naudingas prietaisas šiai veiklai – žingsniamatis, skaičiuojantis jūsų nueitus žingsnius.

Kasdien pasivaikščiodami bent 15 minučių, pagerinsite savo sveikatą, savijautą, sumažinsite riziką susirgti įvairiomis vidaus ir neurologinėmis ligomis, turėti viršsvorio.

Siekdami geresnės savijautos, neapsiribokite vien tik vaikščiojimu. Pasimankštinkite atlikdami paprastus judesius: pajudinkite kaklą, pečių, rankų, kojų, klubų sąnarius. Norėdami didesnio aktyvumo, kreipkitės į specialistus – kineziterapeutus ar profesionalius ir kvalifikuotus trenerius. Jie padės tinkamai įvertinti galimybes, stebės rezultatus ir patars dėl saugiausio pratimų atlikimo būdo.